V rámci Festivalu sladkostí si mohli návštěvníci vybírat z nabídky zejména regionálních producentů. Zatímco makronky nebo donuty zná téměř každý, dobroty z datlí byly kuriozitou. Podobně jako většina stánků, i Datlové pokušení je z Vysočiny, konkrétně z Třebíče.

Dvě slečny obsluhující zákazníky nejen prodávaly, ale také vysvětlovaly a překvapovaly. „Stává se, že někdo přijde s tím, že mu datle nechutnají. Pak ochutná a zjistí, že tyto zákusky jsou dobré,“ usmívá se jedna z obsluhujících slečen. „Základ je datle a kokos, pak jsou přidávány různé druhy ovoce. Děláme i různé limitované edice, třeba teď Valentýnskou,“ prozradila její kolegyně. „Zdravé věci mohou dobře chutnat,“ dodala.

Jihlavu zastupoval stánek Sweet Secret of Raw, který měl na pultu vedle dortů a dalších zákusků i kuličky se zajímavými příchutěmi. Rybízová, konopná nebo snad s příchutí matcha? To vše mohli zájemci zkusit.

Fronty se ale tvořily nejvíce u stánku Cukrárny Fontána z Přibyslavi. Tam se obsluha prakticky nezastavila a nebylo to jen proto, že měla na akci dva stoly. „Zájem je dnes opravdu veliký a sklízíme samou chválu, takže za tato slova děkujeme,“ vzkázala Jaroslava Šturcová.

Vysvětlila, že ačkoliv cukrárna nemá po Vysočině další pobočky, zajišťuje rozvoz zákusků vlastní výroby, jezdí po celém kraji od Chotěboře přes Jihlavu až po Třešť nebo Náměšť nad Oslavou. „Většinou smetanová panna cotta a odlehčené, tedy jogurtové nebo šlehačkové, zákusky,“ řekla na dotaz, co je nejoblíbenější.

A návštěvníci City Parku se na všechny ty dortíky nemohli vynadívat. „Nemusíte na to jen koukat, holky. Klidně si něco z toho dáme,“ řekl například jeden z návštěvníků svým dcerám. Nakonec si vychutnávali rolovanou zmrzlinu. Třebaže pro některé návštěvníky byla desítka stánků příliš málo, chutné zákusky je často doslova nadchly.

Někteří pak akci využili k nákupu valentýnského dárku. To byl ostatně záměr organizátorů. „Rozhodli jsme se všem zamilovaným jejich svátek pořádně osladit. Nakonec ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem,“ potvrdila marketingová manažerka Cityparku Jihlava Jana Vránová.

Vášnivé cukrářky a pekařky se přitom nemusely inspirovat jen vystavenými kousky, součástí akce bylo kuchyňské studio, kde probíhaly workshopy. Zájemci se tak mohli dozvědět, jaké jsou trendy v pečení dortů a jejich zdobení a jak na nejmodernější zákusky v domácím prostředí.

Na festivalu nechyběly ani dílničky pro děti, kde vedle tradičního malování a vystřihování nechybělo ani zdobení perníčků. Nejeden rodič využil koutku k zabavené svého potomka a sám se mohl oddat mlsání v klidu.

Zájem pak byl o tipovací soutěž. Maketa obřího dortu byla ověnčena nespočtem balonků ve tvaru třešní a návštěvníci měli za úkol napsat, kolik jich může být. Někteří nelenili a začali ozdoby počítat, většina ale tipovala. „Já píšu pět set. Jestli se ti to zdá hodně, vyplň si vlastní lístek,“ naoko se zlobila mladá dívka, když jí její partner radil, že balonků nebude tolik. A tak v osudí krátce poté skončil ještě jeden lístek, kde bylo zapsáno 300. Jestli byl jeden z těchto tipů správný a bude odměněn košem sladkostí, se oba dozví již brzy.