Soutěžící své mrkvance předali porotě složené z odborníků z cukrářské branže. „Jihlavští hodnotitelé pochází z restaurace Tři Knížata a cukrárny U Brány,“ prozradil Skočdopole. Třetí porotkyní byla havlíčkobrodská cukrářka Jana Vrhalová. „Kromě chuti hodnotíme i vzhled nebo vůni mrkvanců. Favoritů mám více, rozhodování tak bude velice těžké,“ popsala Vrhalová v průběhu hodnocení.

Tři první místa obsadily v soutěži obyvatelky Polné Ludmila Vomlelová, Věra Baráková a Eva Kousalová. „Výherkyním byly darovány poukazy na odběr vybavení do domácnosti v hodnotě patnácti, deseti a pěti tisíc korun od sponzora,“ přiblížil ceny Skočdopole.

Mrkvance jsou tradice

V polenských domácnostech se buchty obsahující mrkve dělají od počátku 17. století. „Držitel polenského panství Rudolf Žejdlic zavedl pěstování mrkví ve velkém na poli, aby zpestřil jídelníček robotujícího lidu. V té době se u nás brambory ještě nepěstovaly,“ uvedl Jan Prchal z Klubu Za historickou Polnou. Lidé z mrkve dělali kaše nebo polévky. „Mrkev se na zimu zaledovala do sklepů pod slámu, aby dlouho vydržela. Hospodyňky pak začaly péct ty sladké buchty z mrkví, je to polenská výborná specialita.“

Policejní pyrotechnik konstatoval, že se jednalo o protipancéřový granát.
Protipancéřový granát našli při výkopu

Mrkev se stala symbolem pouti v Polné, která se koná každoročně druhou zářijovou sobotu. „Protože je pouť v září, kdy se mrkev sklízí, největší mrkve se vyvěšují s pentlí nad dveře domů, aby se důležitost této poživatiny zdůraznila,“ doplnil Prchal.

Otevřeli pivovar

Vůbec poprvé měli lidé v Polné možnost navštívit pivovar v těsné blízkosti náměstí. Chvíli po poledni v objektu proběhla vernisáž fotografií staré Polné. Na této výstavě nechybí ani fotografie z historie pivovaru a ze života Bohumila Hrabala, který je s polenským měšťanským pivovarem pevně spjatý.

Nový majitel by chtěl v pivovaru otevřít restauraci. „S pivovarem má velkolepé plány. Nám všem bych přál, aby to dobře dopadlo, protože v centru Polné není jediná restaurace, kde by se mohli návštěvníci kdykoli naobědvat nebo občerstvit,“ řekl na adresu pivovaru Skočdopole.

Petr Vybíral

Ilustrační foto
Silnice do Pístova bude do konce října zavřená