Soutěžící své mrkvance předali porotě složené z odborníků z cukrářské branže. „Jihlavští hodnotitelé pochází z restaurace Tři Knížata a cukrárny U Brány,“ prozradil Skočdopole. Třetí porotkyní byla havlíčkobrodská cukrářka Jana Vrhalová. „Kromě chuti hodnotíme i vzhled nebo vůni mrkvanců. Favoritů mám více, rozhodování tak bude velice těžké,“ popsala Vrhalová v průběhu hodnocení.
Tři první místa obsadily v soutěži obyvatelky Polné Ludmila Vomlelová, Věra Baráková a Eva Kousalová. „Výherkyním byly darovány poukazy na odběr vybavení do domácnosti v hodnotě patnácti, deseti a pěti tisíc korun od sponzora,“ přiblížil ceny Skočdopole.
Mrkvance jsou tradice
V polenských domácnostech se buchty obsahující mrkve dělají od počátku 17. století. „Držitel polenského panství Rudolf Žejdlic zavedl pěstování mrkví ve velkém na poli, aby zpestřil jídelníček robotujícího lidu. V té době se u nás brambory ještě nepěstovaly,“ uvedl Jan Prchal z Klubu Za historickou Polnou. Lidé z mrkve dělali kaše nebo polévky. „Mrkev se na zimu zaledovala do sklepů pod slámu, aby dlouho vydržela. Hospodyňky pak začaly péct ty sladké buchty z mrkví, je to polenská výborná specialita.“
Mrkev se stala symbolem pouti v Polné, která se koná každoročně druhou zářijovou sobotu. „Protože je pouť v září, kdy se mrkev sklízí, největší mrkve se vyvěšují s pentlí nad dveře domů, aby se důležitost této poživatiny zdůraznila,“ doplnil Prchal.
Otevřeli pivovar
Vůbec poprvé měli lidé v Polné možnost navštívit pivovar v těsné blízkosti náměstí. Chvíli po poledni v objektu proběhla vernisáž fotografií staré Polné. Na této výstavě nechybí ani fotografie z historie pivovaru a ze života Bohumila Hrabala, který je s polenským měšťanským pivovarem pevně spjatý.
Nový majitel by chtěl v pivovaru otevřít restauraci. „S pivovarem má velkolepé plány. Nám všem bych přál, aby to dobře dopadlo, protože v centru Polné není jediná restaurace, kde by se mohli návštěvníci kdykoli naobědvat nebo občerstvit,“ řekl na adresu pivovaru Skočdopole.
Petr Vybíral