Celkem se podařilo mezi dvaadvaceti žáky dát dohromady 10 230 korun, což překvapilo i třídní učitelku Evu Jarošovou. „Původně jsme se domlouvali na dárcích do dvou set korun. Někteří tuto částku i ztrojnásobili,“ řekla kantorka. Z části vybrané sumy žáci nakoupili drogerii, z vlastní iniciativy donesli dětem i hračky. Větší část peněz dostala ředitelka Dětského centra Ivana Ryglová v hotovosti. S dojetím v hlase žákům osobně poděkovala a vzkázala, aby poděkovali i rodičům.

„Jsem překvapená, že mladá generace toto vymyslí a jede až z Nížkova do Jihlavy. Jsem ráda a vděčná, ale stačilo by, kdyby si přijeli pohrát s dětmi,“ uvedla poté ředitelka pro Deník a upřesnila: „Potřebovali bychom, aby si s dětmi někdo chodil hrát pravidelně. Máme třeba studentku, která chodí číst jednomu chlapečkovi pohádky.“

Ilustrační foto
Děti v Brtnici se už učí na střeše bývalé kotelny

Iniciátorem nápadu nedat dárek sobě ale dětem byl Jakub Rosecký. „Napadlo mě, že bychom mohli utrhnout lístek ze Stromu splněných přání, ale spolužáci vymysleli, že to radši dáme celému domovu než jednomu dítěti,“ vysvětlil žák nížkovské školy. Dětské centrum bylo vybráno proto, že jsou tam ty nejmenší děti a školáci plánují, že zkusí podobnou myšlenku prosadit i na středních školách, kam v září začnou chodit. Akce by se však mohla stát tradiční i v Nížkově. „Pokud se v budoucnu některá třída rozhodne akci zopakovat, škola je podpoří. Ale impuls musí vycházet od žáků,“ potvrdila Eva Jarošová.

Kromě předání darů si školáci s dětmi také pohráli, věnovali se jim téměř hodinu a prakticky se přitom nezastavili. Děti byly sice zpočátku nesmělé, jen pomalu vcházely do místnosti. Ostych ale rozptýlily dívky, které si s nimi začaly hrát hned. Po chvilce se přidali i jejich spolužáci a společné hraní si užívali všichni. A bylo jedno, jestli šlo o šermířský souboj s kuželkami jako zbraní, hry s plyšáky nebo třeba lezení pod stolem. Není divu, že se školáci ještě před budovou ptali třídní učitelky, jestli se mohou za dětmi někdy vrátit.

Ilustrační fotografie.
Jihlava chce do údržby chodníků zapojit veřejnost