Po pěti měsících končí rozsáhlá rekonstrukce frekventované Hradecké ulice v Telči, kde se nachází dvě školy, sídlo Národního památkového ústavu, zimní stadion a v sousední Komenského ulici je mateřská škola. Příští týden v pátek bude ulice oficiálně otevřena pro veškerý provoz. S pracemi se tam oproti původním plánům začalo o něco později, vše se ale nakonec podařilo dokončit v termínu, tedy před začátkem zimy. Radost z toho, že z ulice zmizí stavební stroje a nic zásadního už je nebude omezovat, mají hlavně místní.

„My bydlíme u křižovatky, kde to bylo asi nejhorší. Pracovníci nejrůznějších firem tu neustále řešili nějaké problémy se stávajícím vodovodem nebo s odpady. Občas nám kvůli rekonstrukci netekla voda, naštěstí nám o přerušení dodávky dali včas vědět, takže jsme se stihli připravit. Celá ulice byla rozkopaná, teď už je tu nový povrch. Ve špatném stavu jsou však chodníky, docela bych uvítala, aby byly co nejdříve opraveny," řekla paní Jitka, která si nepřála uvést celé jméno.

Komplikace se nevyhnuly ani obyvatelům v přilehlých ulicích. „My přímo v Hradecké sice nebydlíme, ale chodíme tudy například na nákup. Problémy měli lidé třeba i s parkováním, auta stála všude možně, i na rozbahněné louce. Bylo to hrozné, ale je potřeba to udělat, tak jsme to museli těch pár měsíců vydržet," uvedla paní Marie, která si nepřála uvést celé jméno.

Během pěti měsíců se v Hradecké ulici podařilo opravit vodovod, kanalizaci, elektrické vedení a další sítě, nakonec přišla na řadu rekonstrukce samotné vozovky. Nyní tam finišují poslední práce. „Asfaltové povrchy jsou hotové. Firma teď dodělá vodorovné a svislé dopravní značení, napojení na křižovatku Na Hrázi a podobně. Silnice bude pro řidiče otevřena 1. listopadu. Když jsme v červnu začali, nikdo nevěřil, že se to stihne. Problémy, se kterými jsme se potýkali, nebyly naštěstí nijak zásadní, takže se vše podařilo stihnout v termínu," informoval vedoucí odboru rozvoje a územního plánování telčského městského úřadu Vladimír Švec.

V ulici se nyní začnou pokládat nové chodníky, konkrétně v úseku od křižovatky Na Hrázi po stávající autobusovou zastávku. Příští rok je v Hradecké ulici v plánu výstavba nového zálivu s autobusovou zastávkou, který vznikne mimo silnici v prostoru mezi základní školou a gymnáziem. Městu se na projekt podařilo získat dotaci.

Kvůli bezpečnosti studentů a rodičů

„Takto řešený dopravní terminál s autobusovými zastávkami je v místě potřeba kvůli velkému pohybu školáků, jejich rodičů a zaměstnanců školy. Pokračovat se v příštím roce bude také v budování nových bezbariérových chodníků po celé délce ulice, opět budeme žádat o dotaci," doplnil Švec.

Hned na jaře začne výstavba dvou kruhových objezdů na navazující křižovatce Na Hrázi a na křižovatce mezi ulicemi 9. května a Dačická. „Rekonstrukcí projde také ulice 9. května. Bude to podobné jako v Hradecké ulici vodovod, kanalizace, elektrické vedení, plyn, chodníky a tak dál," uzavřel Švec.

ZUZANA MUSILOVÁ