Obyvatelé padesátitisícové Jihlavy budou platit o pár korun méně za odvážení komunálního odpadu. Zatímco letos jim roční poplatek stoupl o 200 korun na 700, v příštím roce každý obyvatel zaplatí 680 korun. Rozhodlo o tom středeční městské zastupitelstvo. Snížení poplatku umožnilo lepší třídění odpadu, za který město dostává peníze.

„Občané lépe třídili, tím se ty náklady snížily," zdůvodnil primátor Jaroslav Vymazal návrh na snížení platby. Podle mluvčího radnice Radka Tulise teď lidé v Jihlavě vytřídí zhruba čtvrtinu odpadu, zatímco evropský průměr je kolem 50 procent. „Rezervy tady ještě jsou," uvedl.

Jihlavský magistrát loni zvýšil poplatek o dvě stě korun po dlouhé debatě na zastupitelstvu. K tomuto kroku přistoupil proto, že za odpady v roce 2011 doplácel 13 milionů korun. Celkové náklady se vyšplhaly na 37 milionů.

Z údajů tedy vyplynulo, že za každého Jihlavana muselo město na odpadech doplácet zhruba dvě stě korun, proto se tehdy rozhodlo poplatek zvýšit. Krajské město také musí každoročně počítat s několika tisíci dlužníky. Většina z nich má trvalý pobyt na radnici, a peníze jsou proto téměř nevymahatelné.

Ostatní města poplatky nechají

Lidem se před rokem opatření magistrátu příliš nelíbilo, to letošní si naopak pochvalují. „Moc jsem těm řečem o úpravě poplatků směrem dolů nevěřila, teď je to pro mě milé překvapení," sdělila Alena Šedová, která bydlí na sídlišti na Březinkách.

Ostatní města, která byla v posledních týdnech na toto téma oslovena, počítají pro příští rok spíš s ponecháním poplatku za komunální odpad na současné úrovni. Lidé v Třebíči, druhém největším městě Vysočiny, by měli stejně jako letos platit 648 Kč na hlavu.

Vedení Velkého Meziříčí na Žďársku před rokem uvažovalo o navýšení poplatku až na 720 Kč, ale nakonec od zdražení úplně ustoupilo. Poplatek na úrovni 500 Kč zůstane i v roce 2014.

Zvyšování platby nechystá Přibyslav na Havlíčkobrodsku, která má na svém území skládku odpadu. Lidé tam platí 420 Kč ročně a obyvatelé vsí u skládky 210 Kč. Zastupitelé Nového Města na Moravě už rozhodli o tom, že poplatek v příštím roce zůstane na současných 480 Kč za obyvatele.