„Byli jsme před několika dny na místě a zjistili jsme, že hrázky jsou děravé a neplní svůj účel. Jezírko na ochranu živočichů není. Jediným jejich útočištěm je tedy minijezírko, které je ovšem dílem přírody. Jenže je bez přítoku a rychle vysychá. Také obvod vypuštěného rybníka rychle vysychá a mokřady už nyní mají málo vláhy. Je vidět, jak špatně se ochránci přírody o lokalitu starají,“ poukázal na největší problémy ve vypuštěném rybníku, který je přírodní rezervací, Michal Salamánek.

On i další lidé ze spolku jsou stále aktivní a vše, co se pod Javořicí děje, pečlivě sledují. V zimě upozornili například na pozůstatky raků, které se našly na dně. Podle vyjádření AOPK nemohl za jejich úhyn vypouštění rybníka a práce s tím spojené, ale činnost predátora, nejspíše norka.

Deratizátoři v jihlavském podzemí převedli svojí práci.
V Jihlavě mají nové pasti na hlodavce

A co ochránci přírody říkají na novou vlnu kritiky? "Žádné jezírko na ochranu živočichů na ochranu živočichů se speciálně nebudovalo, rybník byl sloven a většina raků převezena. Vytvářely se dvě hrázky, které by měly udržovat vlhkost v zadní části rybníka, aby příliš nevyschl. Počítalo se s tím, že se budou průběžně opravovat, jsou vybudovány na pohyblivém podkladu. Hrázky tam v tuto chvíli jsou, v zadní části rybníka udržují vlhkost a zhotovitel by je měl opravit v nejbližších dnech. Zatím to kvůli terénu nebylo možné,“ sdělila na téma hrázek mluvčí AOPK ČR Karolína Šůlová.

V této chvíli se v prostoru rybníka připravuje komunikace, následovat bude vyčištění návodní strany hráze a další práce. Stěžejní bude výměna starého potrubí. Podle vyjádření AOPK ČR by mělo být vše hotové do letošního podzimu, kdy by se měl rybník začít znovu napouštět. Více o aktivitách lidí, kterým není lhostejný osud významného rybníka, najdete na Facebooku Spolek Pařezáček 2018.

Ilustrační foto.
Na Vysočině se letos více bourá