„Před pár týdny jsme měli přes tři sta nakažených zaměstnanců nemocnic, což způsobovalo velké problémy. Teď jsme se dostali na číslo šestašedesát,“ pochvaloval si Novotný.

Jedno vysočinské zařízení dokonce úplně vybočuje. „Máme dokonce jednu nemocnici, kde není žádný covid pozitivní zaměstnanec. Je jí Nové Město na Moravě,“ vyzdvihl Novotný.

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.
AstraZeneca prý nefunguje: Důvěřujte jí, vzkazují politici z Vysočiny

Je to podle něj výsledek očkování. „Minimálně na zdravotnických pracovnících se ukazuje, že má opravdu smysl. Je to rozhodně směr, kterým bychom se měli ubírat,“ podotkl náměstek.

Co už ale tak veselé není, jsou plnící se jednotky intenzivní péče covidovými pacienty z řad běžných občanů. „Pohybujeme se kolem 170 covid pozitivních lidí na standardních lůžkách. Velké vrásky na čele nám dělají zejména ti s těžším průběhem, kteří potřebují plicní ventilaci. V některých nemocnicích máme plné jednotky intenzivní péče,“ dodal Novotný.

Nemocnice Havlíčkův Brod žádá o výpomoc armádu. „Na vyjádření generálního štábu se nyní čeká. Nemocnice Havlíčkův Brod má obsazeno všech sedm covid lůžek na jednotce intenzivní péče a všech sedm covid lůžek intenzivní péče s umělou plicní ventilací. V péči má osmačtyřicet covid pacientů na standardních lůžkách, což je nejvíce v regionu,“ vyjádřila se mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Největší hromadná nehoda v historii ČR. Na D1 u Řehořova na Jihlavsku se tehdy srazilo 231 aut.
Extrémní počasí: hromadná nehoda na D1 u Řehořova, tehdy se tam srazilo 231 aut

„Z dnešních odpoledních čísel je zřejmé, že pacientů hodinu od hodiny přibývá. Na hraně kapacit jednotek intenzivní péče je Nemocnice Pelhřimov, obsazena jsou všechna lůžka s umělou plicní ventilací v Nemocnici Nové Město na Moravě,“ doplnila Svatošová.

Nemocnice v Pelhřimově, Třebíči a v Havlíčkůvě Brodě navíc požádaly o asistenci armády u odběrových stanů na dobu celého března.