Nejvíce mi dal kurz základů práce s počítačem. Dodnes se mi hodí i kurz aranžování, ruční práce mi totiž nejsou cizí. Vše, co jsem se na kurzech a seminářích naučila, hodnotím veskrze pozitivně. Tak vzpomíná na aktivity v projektu Odrazový můstek padesátiletá Jana Véghová z Jihlavy.

Než se do projektu dostala, více než dva roky byla bez práce. Při hledání zaměstnání jí byl přítěží jak věk a v dnešní době špatně uplatnitelný výuční obor pánská krejčová, tak také částečná invalidita. „Kurzy mi daly opravdu hodně. Navíc jsem měla ohromné štěstí. Už během účasti na Odrazovém můstku jsem získala zaměstnání. Už přes rok pracuji v chráněných dílnách v Humpolci. Děláme lehkou manuální práci. Mám to na zkrácený úvazek – osmnáct hodin týdně," řekla Véghová.

Projekt Odrazový můstek téměř dva roky pomáhal těm, kteří jsou podobně jako Jana Véghová z nejrůznějších důvodů znevýhodněni při hledání zaměstnání. Jedná se většinou o dlouhodobě nezaměstnané, lidi s nízkou úrovní vzdělání a kvalifikace, lidi s nízkou motivací k práci, lidi bez potřebné kvalifikace, lidi z odlišného sociokulturního prostředí a podobně. „U našich klientů bylo cílem zvýšit jejich motivaci, zajistit jim lepší orientaci na trhu práce, obnovit u nich základní sociální a osobnostní kompetence, ověřit základní pracovní dovednosti. Všemi těmito aktivitami se měla zvýšit šance na získání nového zaměstnání," uvedla koordinátorka projektu Hana Fexová z Oblastní charity Jihlava a dodala: ,„Během trvání projektu pracovnice úřadu práce oslovily celkem 660 lidí z celé Vysočiny, kteří byli pro tento projekt vhodní. Do projektu jich vstoupilo 288. Dvě stě lidí pak celý projekt úspěšně ukončilo. Do dnešního dne, pokud víme, si našlo práci 29 z nich."

Účastníci projektu absolvovali informační schůzky, bilanční diagnostiku s psychologem, aktivační kurz a individuální a skupinové poradenství. V rámci aktivačního kurzu se mimo jiné naučili zvládání stresu a jednání v různých rolích, osvojili si třeba i základy práce na počítači, dozvěděli se i to, kde všude mohou práci hledat a podobně. „Součástí aktivačního kurzu byly i praktické dovednosti v dílnách, podobné pracovnímu vyučování na základních školách. Muži si vyzkoušeli některá řemesla a ženy také nejrůznější ruční práce, jako je šití na stroji a pletení košíků. Někteří z účastníků nyní mohou pokračovat v klasických rekvalifikačních kurzech," doplnila další informace projektová manažerka projektu Kateřina Hovorková. Celý projekt vyšel na zhruba 12 milionů korun.

ZUZANA MUSILOVÁ