VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ode středy lze koupit pečivo s jistotou, zda je čerstvé či ne

Jihlavsko - Podle ředitele jihlavské pekárny Lapek označení uškodí především velkým řetězcům.

1.8.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Přibližně každý pátý pekařský výrobek v českých prodejnách pochází ze zmrazeného polotovaru. Ode středy by se spotřebitelé měli dozvědět, o jaký kousek pečiva se jedná. Přikazuje to nová právní úprava.

Vyhláška Ministerstva zemědělství nově zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů.

Naopak o pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením rozmrazeno nebo ze zmrazeného polotovaru. S označováním počítá i jihlavská pekárna Lapek. „V našich prodejnách, kde máme pícky, se zákazníci s označením určitě setkají. Myslím, že nám to neuškodí, protože my z předpečeného těsta neděláme. Uškodí to velkým řetězcům, ty mají všude hesla jako čerstvě z naší pekárny, ale dovedete si představit tu čerstvost," řekl ředitel pekárny Lapek Stanislav Křemen s tím, že takové označení by nemělo být jen u pečiva, ale například také u masa.

Různé složení

Podle Občanského sdružení spotřebitelů TEST, který vydává časopis dTest, se rozdílně připravované typy výrobků liší jak svými vlastnostmi, tak také svým složením. „Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla," vysvětlil vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

Jednou z nich je například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy.

Čerstvým pečivem může být nyní označen jen ten výrobek, který bude umístěný na trh do 24 hodin po upečení. „Zákazník bude mít informaci pro rozhodnutí, zda si koupí klasický čerstvý výrobek od českých pekařů, nebo dá přednost většinou výrazně dražšímu výrobku dopečenému v obchodě ze zmrazeného polotovaru," uzavřel Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů.

Autor: Dana Křížková

1.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hokejoví mladší dorostenci Dukly prohráli šestý zápas v řadě

Na fotografii jsou žáci 1. B jihlavské Základní školy Nad Plovárnou. Žáky vede třídní učitelka Marcela Přibylová, která není na fotce. Ředitelem školy je Jiří Šaufl (vpravo).

NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme žáky ze ZŠ Nad Plovárnou Jihlava

Deviant platil nezletilým dívkám za sex

Jihlava – Okresní soud v Jihlavě v pondělí potrestal dvaatřicetiletého sexuálního devianta Zdeňka Šedivého z Jihlavska za to, že třem školačkám platil za sex. Podle obžaloby věděl, že je dívkám méně než patnáct let. Šedivý to popíral. 

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

Jihlavská Dukla se trápí, nezkrotila ani Bílé tygry

Jihlava - Zase bez gólu! Na stojedenadvacet minut natáhli jihlavští hokejisté svoji střeleckou mizérii. V dalším extraligovém utkání marně bušili na branku Liberce a po nemastném neslaném výkonu prohráli 0:2.

Nejen o depresích budou mluvit v rámci dne diabetu

Jihlava – Prostory přednáškového sálu Domu zdraví v Jihlavě budou ve čtvrtek 23. listopadu patřit desátému ročníku Krajského diabetologického dne Kraje Vysočina. V rámci něj budou odborníci přednášet například o kožních problémech či o moderní technologii v léčbě dětského diabetu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT