Přibližně každý pátý pekařský výrobek v českých prodejnách pochází ze zmrazeného polotovaru. Ode středy by se spotřebitelé měli dozvědět, o jaký kousek pečiva se jedná. Přikazuje to nová právní úprava.

Vyhláška Ministerstva zemědělství nově zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů.

Naopak o pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením rozmrazeno nebo ze zmrazeného polotovaru. S označováním počítá i jihlavská pekárna Lapek. „V našich prodejnách, kde máme pícky, se zákazníci s označením určitě setkají. Myslím, že nám to neuškodí, protože my z předpečeného těsta neděláme. Uškodí to velkým řetězcům, ty mají všude hesla jako čerstvě z naší pekárny, ale dovedete si představit tu čerstvost," řekl ředitel pekárny Lapek Stanislav Křemen s tím, že takové označení by nemělo být jen u pečiva, ale například také u masa.

Různé složení

Podle Občanského sdružení spotřebitelů TEST, který vydává časopis dTest, se rozdílně připravované typy výrobků liší jak svými vlastnostmi, tak také svým složením. „Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla," vysvětlil vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

Jednou z nich je například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy.

Čerstvým pečivem může být nyní označen jen ten výrobek, který bude umístěný na trh do 24 hodin po upečení. „Zákazník bude mít informaci pro rozhodnutí, zda si koupí klasický čerstvý výrobek od českých pekařů, nebo dá přednost většinou výrazně dražšímu výrobku dopečenému v obchodě ze zmrazeného polotovaru," uzavřel Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů.