„Ambice jsou vysoké, věřím tomu, že spojení se Starosty nám prospěje a obsadíme dvojnásobek mandátu oproti současnému stavu,“ popsal své představy o volebním výsledku lídr ODS Vítězslav Schrek. Podobně věří v úspěch strany i místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil. „V roce 2004, kdy jsme vyhráli volby, jsme získali 15 mandátu. Nyní máme ambici dostat se na deset nebo i přes deset mandátů,“ řekl Vystrčil. Ve volbách v roce 2016 získala strana 9,1 procenta hlasů a pět mandátů. Čtyři roky předtím obdržela ODS o procento více, ale počet křesel v krajském zastupitelstvu byl stejný.

O první vstup do krajského parlamentu se pak ve spojení s ODS budou snažit Starostové pro občany. „Hnutí vzniklo v roce 2012, od té doby jsme dvakrát kandidovali samostatně a zůstali těsně před branami vstupu. Nyní jsme se rozhodli využít nás potenciál a spojit se ODS, s níž máme v mnohém společné cíle, vize a priority,“ popsal představy předseda Starostů pro občany Karel Janoušek. Toto uskupení získalo v roce 2016 4,94 procent hlasů a v roce 2012 4,46 procent hlasů voličů v Kraji Vysočina. V obou případech tak těsně nepřekročilo pětiprocentní hranici nutnou pro vznik mandátu v krajském zastupitelstvu.

Anežka Vázlerová, Peč, 7. října 2019, 51 cm, 3980 g
OBRAZEM: Na svět přišla další krásná miminka

Vítězslav Schrek je už čtyři volební období zastupitelem v Jihlavě a nyní působí jako ředitel Domova pro seniory ve velkém Meziříčí. Jednapadesátiletý Karel Janoušek je už sedmé volební období starostou obce Police, která mimo jiné úspěšné obnovila místní zámek. Mezi kandidáty ODS je také senátor Miloš Vystrčil na symbolickém 31. místě.

Naopak na kandidátce chybí stávající krajská radní Jana Fischerová. „Jsem v krajském zastupitelstvu již od vzniku kraje v roce 2000 a myslím si, že přišel čas na generační obměnu,“ vysvětlovala své rozhodnutí ve volbách nekandidovat Jana Fischerová. I nadále však chce straně v krajské politice pomáhat.