Úbytek desítek členů a několik zrušených místních sdružení. V takovém stavu se v současnosti nachází Občanská demokratická strana na Jihlavsku.

Podle senátora a místopředsedy oblastního sdružení Miloše Vystrčila se na kondici ODS na Jihlavsku podepisuje stav strany jako celku. „Stav Občanské demokratické strany na Jihlavsku odpovídá tomu, jak to vypadá v současnosti s celou ODS," řekl Vystrčil. Poslední volby, loňské sněmovní a předloňské krajské, nedopadly ani pro jihlavskou ODS dobře. „Abychom zastavili propad volebního zisku, budeme si to muset do budoucna odpracovat," dodal.

V současnosti působí na Jihlavsku šest místních sdružení ODS, která sídlí v Brtnici, Hodicích, Jihlavě, Polné, Třešti a Telči. Sdružení ve všech pěti městech byla zakládána v letech 1991 až 1993, Hodice se přidaly v roce 2005. Dalších pět místních sdružení v minulých letech zaniklo. Loni byla zrušena místní sdružení v Dobroníně a v Batelově, v předcházejících letech v Bezděkově, Čížově a Krahulčí. „Vždy bylo důvodem zrušení, že počet členů v místním sdružení klesl pod tři," připomenul základní podmínku pro existenci stranické buňky regionální manažer ODS Jaroslav Makovec.

V současnosti má ODS na Jihlavsku 163 členů. Nejvíce, a to 255, jich měla v letech 2005 a 2006. Naopak v roce 2000 bylo na Jihlavsku jen 129 občanských demokratů a o rok později 141.

ODS na Jihlavsku prošla v minulých měsících bouřlivým obdobím. Po krajských volbách v roce 2012, v nichž strana získala v rámci celé Vysočiny 10,29 procenta hlasů a na Jihlavsku ještě o tři setiny procenta méně, odešla z oblastní rady řada funkcionářů v čele s tehdejším předsedou Michalem Ziglem. Spor pak pokračoval i v době loňských předčasných sněmovních voleb, kdy Erich Janderka, Jan Tesař a Michal Zigl veřejně prohlašovali, že budou volit jinou než vlastní stranu. „To nás určitě poškodilo. Nechápu, proč tito lidé ve straně zůstávají," vrátil se k dění v ODS na konci loňského října Vystrčil.

ODS získala v předčasných volbách 7,72 procenta hlasů. V rámci Vysočiny dokonce jen 6,83 procenta, na Jihlavsku 7,17 procenta.

Po víkendovém olomouckém sněmu, kde kandiduje na místopředsedu strany, se chce Vystrčil výrazně zaměřit na nadcházející komunální volby. „Komunální volby jsou z hlediska budoucnosti strany velice důležité. A jsou šancí i pro nové lidi s pravicovými názory, osobnosti, které mají ve svém okolí autoritu a se současnou situací Občanské demokratické strany se nechtějí smířit," dodal Vystrčil.