Pokud si někdo bude chtít užít Silvestra na tanečním parketu, bude mít možnost zajet do Třeště. V tamním kulturním domě se uskuteční tradiční Tančírna. A jako její typické sjednocující téma byly pro tentokrát vybrané piškvorky. První den roku 2017 zahájí starosta Třeště Vladislav Hynk novoročním projevem, a to v 17 hodin na náměstí T. G. Masaryka. „Zároveň při této příležitosti začne Tříkrálová sbírka. Lidé tak budou moci přispět do kasičky přímo na náměstí. Celou akci pak zakončí ohňostroj," uvedl starosta.

V šestitisícové Telči se bude přesně o silvestrovské půlnoci podávat na náměstí Zachariáše z Hradce čočková polévka. Druhý den v 16.30 se lidé sejdou ke společnému novoročnímu přípitku s představiteli města a poté bude následovat novoroční ohňostroj. Program doprovodí koledy v podání dechového kvinteta Jaroslava Čajky. „Snažíme se dodržovat tradice v létě i v zimě," popsal program starosta Telče Roman Fabeš.

POCHOD NA VRCHOL

Lidé z Telče a okolí poslední den roku chodí na nejvyšší vrchol Vysočiny, na Javořici, kde se vždy sejde několik tisíc lidí. Ke slavnostnímu přípitku dojde na vrcholu Javořice půl hodiny po poledni. Silvestrovský pochod bude možné absolvovat také v Brtnici. Tam se letos uskuteční další ročník turistického výšlapu na Aleje, který už se připravuje. Letos ho organizuje obec Kněžice ve spolupráci s organizací Sokol, která zajišťuje občerstvení. Pravidelně se ho účastní také lidé z Brtnice a okolních obcí. „Čekáme větší účast než loni, už z toho důvodu, že poslední den letos připadá na sobotu," řekla starostka Brtnice Miroslava Švaříčková. Sraz před výšlapem bude v 9.3O u radnice v Brtnici. S rokem 2016 se na brtnickém náměstí Svobody rozloučí tradičním ohňostrojem. Poslední minuty pomohou odpočítat hodiny, které se budou promítat na tamní radnici. Akci doprovodí tradiční ohňová show. Po půlnoci se bude rozdávat čočková polévka.

V krajském městě se silvestrovský ohňostroj nekoná už více než deset let. Oslavy posledního dne roku mají v Jihlavě spíše individuální charakter. „Následky silvestrovských oslav na náměstí byly moc velké. Šlo o rozbité odpadkové koše a nepořádek v ulicích. Proto město přestalo tuto akci organizovat," zdůvodil mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. Jihlavané ale o oblíbený ohňostroj nebudou ochuzení. Jihlavský magistrát pro ně už několikátým rokem připravuje komponovaný ohňostroj na první lednový den. Ještě před ním na Masarykově náměstí vystoupí primátor Jihlavy Rudolf Chloupek (ČSSD) s novoročním přáním. Po jeho projevu budou zástupci jihlavské radnice zdarma rozdávat svařené víno na zahřátí a oslavu nového roku.

ZAHAJUJÍ ADVENT

V Polné pro změnu ohňostroj vůbec nebude. Pro místní se připravuje pouze novoroční přípitek před radnicí na tamním náměstí, který začne od 17 hodin první lednový den. „Ohňostroj na konec a vlastně ani na začátek nového roku nechystáme, máme ho totiž už v programu při zahájení adventního času, a to bohatě stačí," sdělil starosta Jindřich Skočdopole. O ohňostroji lidé v Polné rozhodovali i v anketě.

ZUZANA RODOVÁ