Co chystají města v kraji na poslední den roku? Silvestrovských akcí bude na Vysočině spousta stačí si vybrat.

Většina náměstí nejen v Česku poslední den v roce ožívá. A nejinak tomu bude i letos na třebíčském Karlově náměstí. Přestože se bude náměstí zaplňovat již dlouho před půlnocí, oficiální program zde bude zahájen až ve 23 hodin, kdy se o hudební produkci postará DJ Rudys. Přesně o půlnoci bude následovat slavnostní přípitek s představiteli města a ohňostroj. Pro ty, kteří půlnoční ohňostroj zmeškají, a zejména pak pro děti, je připraven novoroční ohňostroj, který se na náměstí uskuteční 1. ledna v 17.00. I tomuto ohňostroji bude předcházet hudební produkce, která však tentokráte bude určena spíše dětem.

Pyrotechnická přehlídka

Rakety a spoustu barev na večerní obloze budou koncem roku znovu obdivovat také obyvatelé Žďárska.

Silvestrovská bude letos opět místními oblíbená show v Bystřici nad Pernštejnem. „Zachováme ohňostroj tradiční, půlnoční silvestrovský. U obyvatel má příznivé ohlasy. Na náměstí plánujeme opět hudbu, a hymnu zazpívá Robert Jícha z Městského divadla v Brně," přiblížil oslavy v Bystřici místostarosta Josef Vojta.

Pyrotechnickou přehlídku zorganizují nakonec i ve Velkém Meziříčí, i když radní letos o jejím pořádání vedli dlouhé debaty, zda ohňostroj uspořádat, anebo ne. Někteří obyvatelé se totiž obávají na Náměstí během oslav vkročit, aby nepřišli k úrazu. Loni se tam kromě „běžných" návštěvníků sešli i výtržníci, kteří ničili mobiliář a rozbíjeli lahve. Někdo mezi lidmi odpálil pyrotechniku silnější, než jakou lze běžně koupit pro zábavu. Se starým rokem se ve městě pod dálničním mostem Vysočina rozloučí světlicemi 31. prosince ve 24 hodin.

Ve Žďáře nad Sázavou je tradicí ohňostroj na Nový rok v podvečer. Ani letos se to nezmění. Na náměstí Republiky přednesou zdravice i zástupci města a zazpívá sbor Fons. Program odstartuje v 17.30 hodin.

Stejnou zvyklost zakládají ve Velké Bíteši, kde mívali ohňostroj od roku 2010, a to na Silvestra. „Pokusný" novoroční tam pořádali letos 1. ledna. „Ten termín se osvědčil, protože se mohou zúčastnit i rodiče s dětmi. Projevilo se to na vyšším počtu návštěvníků novoročních oslav," sdělil Tomáš Kučera, bítešský místostarosta. Na Masarykově náměstí vypuknou oslavy spojené s vítáním roku 2013 v 17 hodin.

Silvestr s cimbálovkou pořádá penzion a restaurace Bílek v Bílku u Chotěboře. „Hrát bude k tanci i poslechu cimbálová muzika Majerán. V ceně lístku bude živá muzika, welcome drink, bohatý raut, půlnoční přípitek a nechybí ani tombola se zajímavými cenami," informovala Ivana Simandlová.

Také ve velkém sále Kulturního domu Ostrov v Havlíčkově Brodě se chystá silvestrovská show plná hudby, známých interpretů a dobrého jídla a pití. Připraveno bude slosování o ceny i půlnoční překvapení. V havlíčkobrodském Klubu Oko se uskuteční zajímavá retro repro párty, a to na baru klubu. A v kulturním domě v Knyku pořádají tradiční silvestrovskou akci dobrovolní hasiči. Hrát jim k tomu bude Iris Band.

Silvestrovský běh začíná na stadionu

Na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě startuje v jedenáct hodin tradiční silvestrovský běh. V jihlavském Soul Music Clubu se chystá tradiční oslava příchodu Nového roku se Souldiers DJ´s.

V Batelově připravili pro zájemce silvestrovskou vycházku za batelovskou pečetí. „Vycházka je vhodná pro turisty, cyklisty a všechny, kdo mají rádi jakýkoli pohyb v jakékoli podobě a chtějí trávit poslední den v roce ve společnosti aktivních přátel," uvedla Vendula Sedláčková z úřadu městyse Batelov. Výběr je ze tří tras: pětikilometrové, desetikilometrové a šestnáctikilometrové. K občerstvení bude čaj, káva a špe- káčky. Pro rodiče s dětmi a kočárky nebo seniory je speciálně určená čtyřkilometrová červená trasa. „Začíná se u radnice městyse, po červené se dojde k Sokolovně, podél tratě Českých drah, přes les ke Třem křížům a na hřiště k ohništi, kde bude k dispozici občerstvení, a závěr vede zpět do Batelova," popsala trasu Sedláčková. Sraz je na Silvestra v 10 hodin u radnice.

V Kejžlici na Humpolecku oslaví silvestra za hudebního doprovodu skupiny Expres. Zábava v tamním kulturním domě začne ve 20 hodin. Zúčastnit se mohou i přespolní. Svoz do Kejžlice pojede v těchto časech: 19.15 Humpolec-pošta, 19.25 Světlice, 19.30 Budíkov. Po skončení akce pojede autobus i zpátky.

Na ty, kdo se rozhodnou strávit silvestrovský večer v humpoleckém hotelu Fabrika, čeká v 19 hodin čtyřchodová večeře a láhev vína pro dva. Od 20 hodin začne hrát živá hudba, ve 23 hodin pak následuje venkovní zábava v podobě mini kerlingu. Návštěvníci se u ní budou moci zahřát u stánku se svařeným vínem a pochutnají si na rautu. Po půlnočním přípitku s překvapením bude až do rána hrát DJ.