Po patřičných přípravách si v sobotu vzali brtnickou lípu do parády stromolezci a současně certifikovaní arboristé pod vedením Petra Zvědělíka. Po zhruba šesti hodinách práce, během nichž uskutečnili na dvou kosterních větvích bezpečnostní zdravotní řez a na třetí kosterní větvi, která směřuje do frekventované výpadovky na Třebíč, redukci, strom skutečně prokoukl. „Výsledek odpovídá našim představám i možnostem, jaké při této práci máme. Zejména redukční řez musíme dělat hodně promyšleně, abychom stromu prospěli, a nikoliv uškodili," poodhalil zákonitosti práce zkušených ošetřovatelů stromů Zvědělík.

V sobotu vzal s sebou do Brtnice Filipa Pohanku, s nímž zajišťoval úklid odstraněných větví a současně reguloval dopravu pod stromem. V rozvětvené koruně pěkně olistěné lípy malolisté se usadili David Sedlák, Radek Němec a Jan Bubák Truchlý.

Práce sledoval také Karel Bartoš, jeden z usedlíků, který v ulici bydlí už sedm desítek let. „Kdysi kolem byly ještě olše, ty už jsou všechny pryč. Tahle lípa toho zažila už opravdu hodně, po dnešku jsem přesvědčen, že tady ještě nějakou dobu vydrží," povídal Bartoš s hlavou zvednutou do koruny lípy, jejíž kmen byl kdysi zasypán, možná s úmyslem, aby strom nepřežil.

Na chvíli sledovala dění i brtnická místostarostka Miroslava Švaříčková. „Jsem ráda, že se lípa odborně ošetří. Už kvůli bezpečnosti tady na té ulici," říkala.

Byla to právě ona, kdo pomohl zařazení lípy u bývalého brtnické lihovaru do projektu Zdravé stromy pro zítřek nadace Partnerství.

V rámci tohoto projektu nechala nadace ošetřit dvacet stromů sponzorsky. Brtnická lípa měla nakonec i docela štěstí. Do projektu ošetřování stromů, který již pátým rokem vyhlašuje Nadace Partnerství, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s., a Mendelova univerzita v Brně, se všichni zájemci nedostali. „V letošním ročníku se nám z celé republiky sešlo 56 žádostí o sponzorské ošetření stromu," uvedla koordinátorka projektu Hana Zuchnická z Nadace Partnerství.