Více než devět z deseti hovorů, které přijmou operátoři na linkách 150 a 112 na středisku vysočinských hasičů, jsou vyhodnoceny jako zlomyslné pokusy. Evropský den tísňové linky 112, který připadl na pondělí, na tento nešvar upozornil. „Ve většině případů jde 
o omyly, nebo lidé telefon položí hned poté, co hovor přijmeme. Nestává se často, že by někdo nahlašoval falešnou událost," uvedl Martin Totek, koordinátor krajského operačního střediska tísňových linek.

V případě, že se někdo pokusí nahlásit třeba neexistující požár, většinou narazí. „Operátoři mají k dispozici lokalizaci. Když volá někdo 
z Jihlavy a řekne, že volá z Havlíčkova Brodu, tak víte, že je něco špatně," dodal Totek.

Určení místa z pevných linek je přesné, operátorovi se na obrazovce ukáže celá adresa volajícího. V případě mobilních telefonů je lokalizační systém přesný na stovky metrů. „Vysledovat jejich přesnou polohu umíme také. 
S mobilními operátory totiž máme smlouvu, takže nám do několika minut dokážou poslat přesné údaje o tom, kde se volající nachází," doplnil pro úplnost Totek.

Na lince 112 loni operátoři 
na Vysočině odbavili největší počet volání od roku 2008, kdy byla linka zavedena. Celkem šlo o 130 tisíc volání. Na linku 150 zavolalo loni přes 17 tisíc lidí. „Největší nápor je v pátečních podvečerních hodinách 
a o víkendech. Většinou jde 
o opilé lidi, kteří se tím sice baví, ale nám komplikují práci," uvedl operátor tísňových linek Libor Mifek. Další skupinou, která si voláním krátí chvíli, jsou často děti.

Statisícová pokuta

V případě, že někdo z jednoho čísla volá opakovaně, mohou ho operátoři zablokovat. 
V krajním případě hrozí za zneužívání linky až dvousettisícová pokuta. „Nejprve si takového volajícího označíme červeně, a když se to opakuje déle a volá během krátké doby třeba dvacetkrát, tak číslo na určitou dobu zablokujeme. Většinou na 24 hodin," vysvětlil Mifek.

V opačných případech je Mifek rád, když se podaří pomoci. Několikrát zachraňoval i sebevraha. „Už když někdo takový zavolá, je to poloviční výhra. Není o tom, co chce udělat, přesvědčený," podotkl Mifek.