Na průběh oprav se přijel v úterý podívat i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). Podle něj je samotná konstrukce mostu i po tolika letech provozu v dobrém stavu a po rekonstrukci by měla vydržet přibližně dalších čtyřicet let.

„Aktuálně se na Brněnském mostě provádí montáž výztuže desky v jednotlivých polích a jejich betonáž, dokončována je sanace třetího pole mostu z podvěsné montážní plošiny. Zadána byla výroba více než 450 metrů zábradlí,“ informoval Běhounek. Během několika dní by mělo začít otryskávání a sanace prvního pole nad Křižíkovou ulicí a zahájeny budou také práce na izolaci nosné konstrukce a římsách.

Meteostanice dobrovolného pozorovatele Petra Janouška.
Tropy Vysočinu neopustí. Mírně se ochladí až od pondělí

„V tuto chvíli je hotové odbourání říms a spádové desky, odstraněna byla izolace a v termínu proběhlo zvednutí a spuštění jednotlivých polí mostu pomocí speciální konstrukce. Dále je dokončena sanace kanálků předpínacích kabelů, otryskání a hrubá sanace pilířů, zpevnění pilířů vrtanými kotvami,“ sdělila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Během rekonstrukce pracovníci vyklidili mnoho odpadu po bezdomovcích a několik nákladních aut zaplnil holubí trus z dutin mostu. Nově by v těchto místech měly být instalovány zábrany proti vletu ptáků.

Na stavbě předchází dehydrataci a úrazům z horka. Pracovníci mají na přístup k pitné vodě a zázemí, kde si mohou během letních dnů odpočinout a osvěžit se.

Vizualizace nového domova v Telči.
Na okraji Telče pomalu roste nový domov pro seniory. Otevření se odkládá