„Konečně půjdu ke kadeřnici! Několikrát jsem se k ní objednávala a pokaždé to nakonec nedopadlo. Snad to tentokrát klapne a já budu moci chodit ven bez čepice,“ rozesmála se Iva Srnská ze Žďáru nad Sázavou.

Samy kadeřnice ovšem z otevření takovou radost nemají. „Je to sice dobře, že můžeme otevřít, ale na druhou stranu to nepřišlo zrovna v nejvhodnější dobu. Před Vánocemi budu tak mít nejvíc práce. A v práci budu i přes celé Vánoce,“ konstatovala Hana Nečasová, která má své kadeřnictví v Novém Městě na Moravě.

Otevřená mohou být i restaurační zařízení. Některým se ale podařilo si vydělat přes léto, takže je podzimní omezení tolik nezasáhlo. „My jsme sezonní restaurace s penzionem. Naše sezona začíná na jaře a končí svatomartinskými hody. Na jaře jsme přišli o start svateb, nejvíce se soustředíme právě na svatby. A na závěr jsme zase přišli o svatomartinské hody,“ sdělil Petr Koudelka z Šejdorfského mlýna z Okrouhlice na Havlíčkobrodsku.

Dětem od osmi let je určena prvotina Josefa Beneše z Věchnova.
Na Žďársku přibývají spisovatelé dětských knížek. Čtyři nové právě vycházejí

Této provozovny se díky letnímu výdělku nařízené uzavření tolik nedotklo. „My jsme v pohodě. Mnohem hůře jsou na tom restaurace, které jsou závislé na turistickém ruchu. Ty mají velké problémy,“ poznamenal Petr Koudelka.

Velké problémy měl i masérský salon ve Žďáře nad Sázavou. „Už se na otevření moc těšíme. Zavření nás zasáhlo opravdu hodně. Našim masérkám – Thajkám – platíme po celou dobu ubytování a dáváme jim i peníze na jídlo. Když nevyděláváme, tak to není jen o tom, že nám stát kompenzuje nevýdělečný provoz. U nás je toho daleko víc,“ vysvětluje Lenka Klimeš z Oázy klidu ve Žďáře nad Sázavou. „A musíme platit také úvěr, na to nám taky nikdo nepřispěje,“ dodala.