Hlavní postavou koupání byl batelovský rodák, Tomáš Lysý z marketingu hokejové Dukly, který se sám otužuje už pět let. Postupně ke stejné zálibě láká více a více známých. „Zpočátku jsem chodil sám, ale dávám často fotky na sociální sítě ne proto, abych se zviditelňoval, ale proto, že se mnou můžou chodit i ostatní. Stačí mi napsat,“ zve další zájemce.

V pátek s ním k lomu v Horní Cerekvi přijíždějí Matouš Menšík, hokejista juniorky a Jarda Šetek od partnera Dukly, SB films. „Vybral sis nejhorší den,“ směje se Tomáš, jen co vystoupí z auta. Následně zjistí, že nemá ručník, ale tento problém se záhy vyřeší – Jarda má dva.

Až tisíc denně: v Jihlavě představili prostory očkovacího centra. Podívejte se

Následuje chůze po úzké pěšince, malý kopeček, kde dle poznámek kluků Tomáš nedávno uklouzl a jsme na břehu. Kluci sundají bundy, a pak postávají. Do vody se jim moc nechce. Tak Tomáš vezme sekeru a jde si vysekat led v místě, kde vždycky při koupeli lehává. Pak se svlékne do plavek, chvíli upřeně hledí na díru v ledu a pak tam vleze. Hned za ním jde Jarda. „Sníh budu mít jako stativ,“ oznámí a začíná své koupání vysílat živě na sociálních sítích.

Jako když rychle sníš velkou zmrzlinu

Po chvíli se k nim přidává i Matouš. Ten s otužováním teprve začíná a přestože cestou k lomu říkal, že v dešti bude lepší ponořit i tělo, nakonec většinu času stojí ve vodě jen po pas. I to je ale obdivuhodný výkon. Jarda mezitím se zimou viditelně bojuje a Tomáš si pohodlně leží vedle něj. Pak přijde řeč na potopení hlavy do ledové vody. „Zkusil jsem to dvakrát, když tu se mnou byla ségra a fakt to nebylo dobrý, motal jsem se,“ vzpomíná Tomáš. „To je, jako když rychle sníš velkou zmrzlinu,“ směje se Jarda.

Po deseti minutách jdou z vody Jarda a Matouš, Tomáš si ještě tři minutky přidá. Tělo, které měl pod hladinou, je při vystupování z vody rudé. Osuší se, oblékne a chystá se k autu. „Vzduch měl jeden stupeň, pocitově je voda pořád stejně dobrá, může mít také kolem jednoho stupně,“ zhodnotí a pokračuje: „Minule v pátek tady bylo azuro, krásné počasí, dneska pršelo a ve vodě bylo lépe než teď, když stojím na břehu.“

Kdy se na Vysočině nejvíc ohřejeme? Podle meteorologů to bude středa. Ilustrační foto.
Nejteplejším dnem týdne bude na Vysočině podle meteorologů středa

Ve vodě zůstává stále více minut, nemusí se ale za každou cenu posouvat. „Je to tak, jak se cítím. Když jsem unavený a necítím se, tak jdu z vody dříve, je to podle pocitu,“ vysvětluje.

Většinou chodí s kamarády nebo s někým z rodiny, občas se ale vyrazí koupat i sám. Že by to bylo nebezpečné si nemyslí. Konec konců, poslední zimu se mu stává, že u lomu zcela náhodně potká jiné otužilce. „Všechno je zavřené, není kam jít, tak se lidi chodí otužovat,“ usuzuje závěrem.