Tři senioři bojují o život, bezmála čtyři desítky hospitalizovaných, dvě desítky neodkladně operovaných. A k tomu dvakrát až třikrát vyšší počet ambulantně ošetřených, než bývá obvyklé. To je bilance traumatologického oddělení jihlavské nemocnice, kam teď denně míří desítky zraněných lidí, kteří upadli na náledí.

„Vždy, když nastane takováto náhlá změna počasí s náledím, zaznamenává naše oddělení enormní nárůst počtu úrazů. Od pondělního do středečního rána bylo u nás kvůli vážným úrazům hospitalizováno sedmatřicet zraněných lidí, dvacet z nich muselo být neodkladně operováno. Na naší jednotce intenzivní péče nyní bojují o život tři senioři," upřesnil ve středu primář traumatologického oddělení jihlavské nemocnice Jan Procházka.

Nejčastějšími úrazy, které si lidé přivodí pádem na zmrzlém povrchu, jsou různě závažná poranění hlavy a zlomeniny končetin.

„Během uplynulých dnů jsme ošetřili pacienty všech věkových skupin, nejohroženější jsou ale samozřejmě senioři. Kromě vlastního poranění je totiž ohrožují i závažné komplikace. Proto bych seniorům doporučil, aby se po venku pohybovali velmi opatrně, nejlépe s doprovodem. Jde o život," dodal Procházka.

Napilno měla v posledních dnech také záchranná služba. Jen v pondělí zdravotníci na Vysočině vyjížděli k třiceti případům, kdy se člověk zranil po pádu na náledí.

Třicet výjezdů

„V pondělí jsme na celé Vysočině měli třicet výjezdů, v úterý jich bylo třináct. To znamená opravdu extrémní nárůst, standardně tyto události nezaznamenáváme," popsala ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová.

A doplnila, že si lidé přivodili zranění, jako jsou například naraženiny a zlomeniny zápěstí. „Naštěstí šlo spíše o lehčí zranění. Mezi poraněnými byli lidé všech věkových kategorií," zmínila Filová.

Nepříjemný úraz hlavy potkal například Petra z Jihlavy. Ten v pondělí večer upadl na chodníku na Masarykově náměstí. „Stalo se mi to v málo osvětleném místě, kde nebylo náledí vidět. Chodník nebyl ošetřený. Při pádu jsem se bouchl do hlavy. Druhý den jsem musel jít do nemocnice, kde bylo plno lidí se stejnými problémy, čekal jsem asi hodinu. Mám pohmožděný krk a rovnovážné ústrojí. Nyní musím být několik dní v klidu," řekl zraněný.

ZUZANA MUSILOVÁ