Kotle v pálenicích se od začátku srpna nezastaví. Sezonu už tradičně začínají třešně. Letos se ale ve velkém přidávají meruňky ze Znojemska. Tamní pálenice totiž nestačí na nápor pěstitelů, a tak někteří jezdí pálit ve velkém na Jihlavsko. „Letos se urodilo hodně meruněk, znojemské pálenice jsou plné, takže lidé jezdí sem," vysvětlil Jiří Smejkal ze stonařovské pálenice. Dozrálé meruňky mají totiž krátkou dobu trvanlivosti, pokud se včas nezpracují, tak jsou náchylné ke zkysnutí. „Meruňky se musí rychle zpracovat, není na co čekat," zdůraznil Smejkal.

Pálenice ve Stonařově proto běží v těchto dnech na plné obrátky, kromě meruněk vozí zákazníci také třešně.

Královny pálenic, švestky, přijdou na řadu až na podzim a v zimě. I když zatím není jasné, kolik škody na úrodě nadělala nedávná bouřka, očekávají ve Stonařově lepší rok než loni. „Samozřejmě nevíme, zda nás ještě nepřekvapí nějaké přírodní katastrofy, které úrodu mohou ovlivnit," podotkl výrobce pálenek Smejkal.

O něco klidnější období má zatím Čestmír Hrdlička v Bítovčicích, který vždy začíná pálit mezi prvními. S prvním srpnovým dnem načal letos už čtrnáctou sezonu. „Lidé mi nyní nosí třešně. I když se občas stane, že donesou třeba jenom padesát kilogramů, což je na vypálení málo," připojil častou zkušenost při výrobě pálenky Hrdlička.

Bítovčický výrobce pálenek má totiž kotel na tři sta kilogramů ovoce, takže minimální množství na vypálení musí být sto kilogramů. „Třešně jsou náročné na sbírání, nejdou ze stromů otřepat, musí se otrhat," zamyslel se Hrdlička nad tím, proč asi lidé nosí třešně v menším množství.

Postupně prý začne sezona špendlíků, jablek a nakonec švestek. „Se slivovicí začínám v říjnu a končím v prosinci. Lidé totiž chtějí mít hotovou pálenku do Vánoc," sdělil Hrdlička. Lidem přitom doporučuje, aby švestky nezbavovali pecek. Prý je kvas s peckami na slivovici lepší.

Desátou sezonu zahájil před týdnem ve Smrčné Vladimír Filip. Stejně jako jeho kolegové, i on začíná s třešněmi, meruňkami a letními jablky. „Pak přijdou na řadu hrušky, další jablka a švestky. Švestky dělají přibližně šedesát procent toho, co lidé vozí," poznamenal Filip.

Litr padesátiprocentní pálenky stojí u oslovených výrobců v průměru 140 korun.