Parkovací pohoda v jihlavském obchodním domě City Park skončí. Na podzim budou muset sáhnout do peněženek lidé, kteří v obchodním centru odstavují auto při cestě do práce. Chystané zpoplatnění parkování se dotkne i návštěvníků zoologické zahrady, která při zaplnění svého parkoviště odklání automobily právě na parkoviště City Parku.

Pokud by City Park parkování nezpoplatnil, hrozil by podle manažera obchodního centra Aleše Navrátila před Vánoci dopravní kolaps. „Na počátku našeho rozhodnutí stála přeměna obchodu Interspar v Albert. Jejich strategií je otevírat už v sedm hodin ráno. Někteří lidé tak přišli na to, že si sem lze zaparkovat auto, když jedou ráno do práce, a odstavují si sem auto na celý den," vysvětlil manažer Navrátil.

V červnových špičkách tak na parkovišti s kapacitou osm set parkovacích míst bylo jen sto až sto padesát míst volných a situace se podle manažera stále zhoršuje. Proto by k zavedení parkovného mělo dojít nejpozději na přelomu listopadu a prosince.

Na nákup tři hodiny, pak plaťte

„Účtování parkovného v City Parku by se mělo pohybovat mezi dvaceti až třiceti korunami za hodinu, aby byla cena srovnatelná s tím, za kolik se parkuje na náměstí," popsal Navrátil s tím, že odstavení automobilu o víkendu by zůstalo zadarmo. Také by měly být zdarma první tři hodiny, což podle Navrátila plně pokryje dobu, kterou návštěvníci v obchodech centra nakupují.

S tím souhlasí i Tomáš Doležal, který se v obchodním domě zastavil na nákupy během své dovolené. „Podle mě nákup v obchodním centru trvá tak dvě nebo tři hodinky. Naopak mě dost překvapilo, že je tu teď parkování úplně zadarmo," řekl Doležal, kterému se podařilo v City Parku zatím zaparkovat bez problémů. Některé Jihlavany však zpoplatnění parkoviště rozhodně žádným nadšením nenaplňuje.

Helena Fišarová

„V Jihlavě kolem náměstí je to jediné velké parkoviště zdarma. To se bude brzy zpoplatňovat i parkoviště u Tesca, Alberta a podobně? Na to, kolik je v Jihlavě aut, je tu moc málo parkovacích míst," vyjádřila se Michaela Obrdlíková v internetové diskusi.

Platba za odstavení aut by mohla být problematická i pro nedalekou zoologickou zahradu, která nyní s obchodním domem o situaci jedná.

„Skoro celé léto máme parkoviště plné už kolem desáté, a další návštěvníky zoo aktivně odkláníme do City Parku," popsala ředitelka zoo Eliška Kubíková. I když v obchodním domě řidiči zatím nic platit nemusí, jsou podle Kubíkové někteří řidiči z toho, že nemohou zastavit před zoo, zmatení, či dokonce znechucení.

„Chceme, aby na tom nebyl náš zákazník škodný. Když musí zaparkovat jinde, tak aby nemusel platit ještě víc než ten, kdo parkuje přímo před zoologickou zahradou," sdělila Kubíková s tím, že oceňuje vstřícné jednání vedení obchodního domu.

Odstavení automobilu před zoo stojí její návštěvníky čtyřicet korun za den. „Zoologická zahrada je naším partnerem. Proto bychom chtěli umístit jeden z validátorů parkování v zoologické zahradě, kde by si návštěvníci zoo mohli prodloužit parkovné o jednu hodinu, zdarma by tak u nás mohlo jejich auto stát čtyři hodiny. To podle mého názoru na procházku zoologickou zahradou bohatě stačí," řekl manažer City Parku Navrátil.

Podle ředitelky zoologické zahrady však někteří návštěvníci stráví prohlídkou nejen exotických zvířat klidně celý den. Průměrnou dobu pobytu odhaduje na pět až šest hodin. „Ale zase nechceme, aby se City Park dostal do stejné situace, v jaké je teď, když by jim auto návštěvníka ze zoo zabíralo parkoviště příliš dlouho, například když si náš návštěvník půjde ještě projít město a jeho širé okolí," přiblížila problém Kubíková.

Další výjimku týkající se parkovného v obchodním domě by měli mít milovníci zdejšího kina. „Při koupi lístku do kina by si mohli prodloužit parkovné zdarma ve validátorech o další dvě hodiny," vysvětlil manažer City Parku Navrátil.

V současné době probíhají tendry na výběr dodavatele technologie parkování. „Zatím máme nabídky od dvou do čtyř milionů korun, což je docela velká finanční zátěž. Zavedení parkovného se nám tak finančně určitě nevyplatí. Nechceme si z City Parku udělat parkovací dům, ale zvýšit pohodlí zákazníků," podotkl Navrátil.

Manažer obchodního centra, který je v Jihlavě ve své funkci od května, chystá i další změny. V nejbližších dnech například vypustí do vzduchotechniky vůni připomínající louku, která má podle něj návštěvníkům pomoci se s City Parkem lépe identifikovat. Tuto sobotu zase mohou zákazníci v rámci akce Přijďte na drink ochutnat tento nápoj zdarma, chystá se i mini školička pro barmany. Zákazníky mají nalákat také nové výstavy, snahy o zútulnění vstupního prostoru a zkrášlení parkoviště či nový nátěr posezení před budovou.