Od pátku mají řidiči k dispozici plnohodnotné napojení z dálnice D1 na průmyslovou zónu v jihlavském Pávově a naopak. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo mimoúrovňovou křižovatku křižující dálniční přivaděč u Pávova. Řidiči mohou ještě o víkendu použít také dosavadní provizorní sjezd. Ten bude uzavřen v pondělí.

„Dostavba křižovatky je poslední částí uzlu v průmyslové zóně. Město totiž před lety postavilo most před železniční trať, posléze se připojila přeložka silnice druhé třídy ve směru na Heroltice a tato stavba to celé dovršila," vysvětlila ředitelka Marie Tesařová. Realizace poslední etapy, při které vzniklo půl kilometru nové komunikace, přišla na bezmála 50 milionu korun.

Ve špatném stavu

Most v Pávově, po kterém se až dosud jezdilo, bude určen už jenom pro místní dopravu. Provizorium totiž trvalo podle Tesařové příliš dlouho. „Sjezd na Pávově bylo snad naše nejdelší provizorium. Fungovat bude ještě do pondělí, pak bude zavřen a zrušen," doplnila Tesařová.

Původní most nebyl dimenzován na tak velké zatížení nákladní dopravou, proto do něj v minulosti krajské město muselo investovat vlastní prostředky. „Destrukce byla rychlá, město muselo investovat kolem deseti milionů, aby ho udrželo v provozu, než bude zrealizována mimoúrovňová křižovatka," poznamenal jihlavský primátor Jaroslav Vymazal. Na tu město čekalo sedm let, přitom investiční záměr byl schválen už v roce 2007.

Přes nový most s napojením na dálniční přivaděč povede hlavní kamionová doprava do přilehlé průmyslové zóny v Pávově. „Předpokládaná intenzita dopravy je v řádech několika tisíců aut za čtyřiadvacet hodin," podotkla ředitelka Marie Tesařová. Hluková měření se v místech nového napojení uskuteční v jarních měsících, až se ustálí doprava.

V místní části Pávov by se proto měla situace výrazně uklidnit. Město také kvůli kamionovému zatížení často řešilo stížnosti místních obyvatel. „Nyní bude pávovský most sloužit pro osobní dopravu místních lidí a lehkou nákladní dopravu. Určitě bude omezena těžká nákladní doprava," uzavřel téma původního dopravního napojení primátor.

Nyní budou v prostoru křižovatky probíhat už jen dokončovací práce, které investor zvládne udělat za plného provozu.