„Zákazníci se naučili šetřit a už nekupují deset rohlíků, aby pět vyhodili. Dřív to nikomu nevadilo, dnes ano. Nakupují v supermarketech, kde je jedna chuť za laciné peníze. Proto nám klesají tržby,“ shrnul majitel Pekařství Marek Telč Michal Marek.

„Nakupujeme raději tam, kde dám za rohlík korunu než dvě a víc,“ řekla maminka Eva Marková z Jihlavy.

Odborníci propad potvrzují

Průzkum Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR (PSPC) potvrdil loni meziroční pokles produkce pekařských výrobců o deset procent. „Výrazně v domácnostech ubylo plýtvání chlebem a pečivem. Lidé kupovali menší objem. Pokles výroby ovlivnil i trend rozpékání zmraženého pečiva z dovozu v hyper– a supermarketech,“ řekl včera reportérovi Deníku předseda PSPC Jaromír Dřízal.

Jihlavské pekárny Lapek dodávají pečivo téměř do všech obchodních řetězců. „Menší výrobci pociťují větší ztráty, protože se do obchodních řetězců nedostanou. Už samotné řetězce dnes registrují pokles prodeje pečiva, přestože tam nakupuje nejvíc zákazníků,“ připomněl obchodní ředitel pekáren Lapek Jan Krutiš.

Podle viceprezidenta Potravinářské komory ČR Stanislava Musila se musí stát postarat o nápravu.„Síla obchodních řetězců je obrovská. Dokážou smést i velké firmy. Pokud stát zajistí mantinely příslušnými zákony, přestane přicházet o obrovské peníze,“ shrnul viceprezident Musil.

Podle vedoucí Pekárny Kamenice Lenky Hnízdilové situace pekaře znepokojuje. „Jen vláda má prostředky na to, aby nám pomohla v boji se supermarkety. Právě supermarkety nás nejvíc trápí, protože prodávají pečivo pod cenou. To ničí malé pekárny s kvalitním zbožím,“ připustila Lenka Hnízdilová.