V těchto dnech vyráží do ulic měst a obcí na Jihlavsku koledníci s kasičkami Tříkrálové sbírky. Peníze, které se podaří do 14. ledna vybrat, opět poputují na pomoc lidem v nouzi.

Do Tříkrálové sbírky se letos tradičně zapojila také Oblastní charita Jihlava. „V letošním roce předpokládáme další rozvoj našich služeb, který chceme částečně financovat právě z výtěžku Tříkrálové sbírky," řekl koordinátor sbírky za Oblastní charitu Jihlava Roman Mezlík s tím, že peníze chce jihlavská Charita využít na několik různorodých projektů. „Chtěli bychom především přispět na provoz charitních pečovatelských služeb v regionu. A usnadnit tak život seniorům a lidem se zdravotním znevýhodněním, kteří z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení potřebují pomoc druhých," vysvětlil Mezlík.

Část výtěžku půjde do charitního centra Domovinka Dačice. Centrum poskytuje sociální služby lidem se zdravotním postižením z regionu a okolí, provozuje šatník pro sociálně potřebné a v mateřském centru dává zázemí rodičům s dětmi.

Sbírku podpoří doprovodné akce

„Připravujeme také investiční akci spojenou se vznikem centra pro sociálně znevýhodněné v Jihlavě nebo například zahájení provozu nových služeb pro seniory a pro děti a mládež v Lukách nad Jihlavou," doplnil další informace Mezlík.

O účelném rozdělení výtěžku na jednotlivé záměry bude rozhodovat tříkrálová komise na základě předložených projektů. „Už nyní chceme poděkovat všem, kteří vlídně přijmou koledníky a přispějí do jejich pokladniček. Stejné díky patří i samotným koledníkům, kteří nám pomáhají," uvedl koordinátor.

Na začátek ledna je k Tříkrálové sbírce na Jihlavsku připraveno několik doprovodných akcí. V pondělí 6. ledna to bude od 8.30 koledování na Magistrátu města Jihlavy a od 14 do 17 hodin tříkrálový svařák na Masarykově náměstí v Jihlavě. V úterý 7. ledna je na programu Tříkrálový koncert Základní umělecké školy Jihlava v kostele svatého Jakuba. Začátek je v 16.30 hodin. Koledování na radnici v Telči je v plánu ve čtvrtek 9. ledna od 10 hodin.

Oblastní charita Jihlava je do projektu celorepublikové veřejné Tříkrálové sbírky zapojena již od roku 2001.

ZUZANA MUSILOVÁ