To je podle jihlavského zastupitele Vladimíra Hinka (ODS) nynější plán prý nově vznikající koalice na radnice. Ta současná se totiž de facto rozpadla. Koaliční smlouvu už dříve nepodepsal Miroslav Tomanec za Forum Jihlava, který se na místo zastupitele dostal v červnu místo nemocného Arifa Salichova, v pátek navíc na post radní rezignovala i Tomancova politická kolegyně Karolína Koubová.

„Mám informace ze všech tří politických stran, které se nového koaličního jednání účastní. Je patrné, že iniciátorem je sociálnědemokratický náměstek primátora Vratislav Výborný spolu s lidovcem Jaromírem Kalinou. Jde o schválení územního plánu, obzvláště o část Zborná, kde se delší dobu nedaří územní plán schválit. Je to dle mého názoru jednoznačně nasměrované tak, aby do svého područenství stáhli hnutí ANO. Za to, že Zbornou odsouhlasí, dostanou pět postů ve vedení radnice," vyjádřil se pro Deník Vladimír Hink.

Nová koalice má vzniknout na úterním zasedání jihlavského zastupitelstva. Ještě předtím se má v pondělí sejít městský výbor, který bude o nové koalici diskutovat. Podle Výborného ale o pět křesel pro ANO za Zbornou nejde. „Nezastírám, že s vedením ANO vedeme diskuse o nové koalici, když doslouží stará. Jde o to, že paní Koubová rezignovala na své členství v radě. Se Zbornou nebyla otázka nové koalice vůbec spojována. Není to tak, že když ANO odsouhlasí Zbornou, dostane pět křesel ve vedení města," odmítl tvrzení náměstek pro úsek rozvoje města a územního plánu Vratislav Výborný.

Vznik nové koalice ve spojitosti se Zbornou odmítá i náměstek primátora pro úsek správy majetku města Jaromír Kalina. „Je to lež. Je to o tom, že paní Koubová rezignovala. Koaliční smlouva je tedy neplatná. Na pondělním městském výboru se budeme bavit o tom, že koalice nefunguje. Je potřeba mít vyjednávací tým a všechno projednat," řekl Kalina.

Podle Radka Popelky, lídra doposud opozičního hnutí ANO, mu žádná nabídka výměny pěti křesel ve vedení města za schválení územního plánu nepřišla.

„Takhle postavenou nabídku bychom nepřijali. Nicméně nezastírám, že s ČSSD se dlouhodobě nebavíme o programu, územním plánu nebo o zimním stadionu," vyjádřil se Popelka. Hnutí ANO se dlouhodobě k novému územnímu plánu Jihlavy staví kriticky. Tento postoj podle Popelky trvá. „Máme určité výhrady, jsou tam detaily, které se dají odstranit. Na druhou stranu ale vidíme, že Jihlava nový územní plán potřebuje, ten stávající končí v roce 2020 a když do té doby nebude schválený nový, znamená to pro krajské město katastrofu," dodal Popelka.

Karolína Koubová na post radní města rezignovala a zároveň odstoupila od koaliční smlouvy ve čtvrtek, a to hned z několika důvodů. „Koalice je paralyzovaná neochotou vyřešit své dlouhotrvající problémy, čímž trpí hlavně město. Také nejsem ochotná se nadále podílet na vedení města, kde není mezi koaličními partnery, ale ani mezi radnicí a občany, prostor a vůle pro vyjednávání o principech, metodách a způsobech řízení města. Současné vedení města se bohužel zaseklo na operativě běžného dne, ale jak je vidět z posledních několika zasedání zastupitelstva, tento způsob řízení nestačí," uvedla své důvody v dopise pro jihlavského primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) Koubová.

Problémy se schválením územního plánu kvůli městské části Zborná se objevily ve spojitosti se záměrem změnit louku za obcí na zastavitelnou plochu pro novou bytovou výstavbu a také s plánem stavby rybníka, jehož hráz by měla být nad řadou rodinných domů a zahrádkářskou kolonií. Nespokojení obyvatelé dokonce založili Spolek za zachování zdravé Zborné a sepsali proti těmto záměrům petici, kterou podepsalo 213 občanů. Kontroverzní plány výstavby ve Zborné byly příčinou několikerého neschválení územního plánu v zastupitelstvu města.

Koaliční smlouvu po obecních volbách v roce 2014 v Jihlavě podepsala ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Forum Jihlava. Jedenáctičlennou radu města tvoří čtyři zastupitelé ČSSD, tři z ODS a po dvou z KDU-ČSL a uskupení Forum Jihlava. V opozici zůstalo ANO, KSČM a TOP 09.