Jeden z posledních podpisů pod petici s názvem Ne likvidaci pořádání kulturních akcí pod širým nebem udělal v úterý v Jihlavě Jan Horáček. V úterý totiž sběr podpisů, který inicioval Pivovar Jihlava, skončil. „Byl jsem v jedné jihlavské hospůdce, tak jsem petici podepsal. Přede mnou byla opravdu spousta dalších podpisů, tak doufám, že to něčemu pomůže a není to jen tak do větru," řekl Horáček.

Jihlavský pivovar si dal nyní čtrnáct dní na to, aby podpisové archy k petici, které jsou rozmístěné po celé Vysočině, sesbíral. „Petici pak předáme panu Vítu Černíkovi, který je jejím autorem a zastupuje petiční výbor. Petice navíc běží i elektronickou formou," přiblížil obchodní ředitel Pivovaru Jihlava Zdeněk Křivský.

Kolik přesně lidí se pod petici na Vysočině podepsalo, zatím neví. „Až všechny podpisy spočítáme, dáme vědět. V tuto chvíli máme na arších v pivovaru kolem tří a půl tisíc až čtyř tisíc podpisů. Během čtrnácti dnů budeme chytřejší," dodal Křivský.

Petici v Jihlavě, ale i po celé Vysočině se Pivovar Jihlava rozhodl rozjet kvůli stížnostem na hluk. Stěžovateli Liboru Formanovi, který bydlí v Mahlerově ulici vedle jihlavského pivovaru, se nelíbilo, že kulturní akce pořádané pivovarem jsou příliš hlučné, a tak na jihlavský pivovar posílal kontroly.

Kvůli neustále hrozícím pokutám se tak pivovar rozhodl kulturní akce v jeho areálu omezit. Podle pivovaru je hlavní problém v tom, že je špatně nastavená legislativa. Každému pořadateli kulturních akcí, i když je řádně ohlášena, hrozí pokuta. To je i pro největší české festivaly neúnosné a zbytečné finanční zatížení.

Cílem petice Ne likvidaci pořádání kulturních akcí pod širým nebem je tuto legislativu změnit. „Důvodem pro udílení pokut, které v řadě případů dosahují statisícových částek, je překročení hlukových limitů. Tyto limity jsou nastaveny způsobem, který je neumožňuje ani při vynaložení veškeré možné péče dodržet," stojí mimo jiné v textu petice adresované premiérovi České republiky.

Ne likvidaci pořádání kulturních akcí pod širým nebem je petice za změnu zákona „o ochraně veřejného zdraví", jehož současné znění podle organizátorů petice nastavuje pro kulturní akce pod širým nebem v České republice nesplnitelné podmínky. V důsledku pak může být legálně zlikvidována jakákoliv kulturní akce tohoto typu.