Stromy budou zasazeny na náměstí a to v „pokojíčku“ mezi morovým sloupem, kašnou a zastávkou MHD. U jednoho ze stromů bude posezení a když se odvědčí, přibudou lavičky i u ostatních. Magistrát odhaduje, že jerlíny budou náměstí zdobit nejpozději od letošního dubna a celý „pokojíček“ bude hotový do prázdnin.

Pětimetrové stromy už jsou uskladněny u Správy městských lesů Jihlava, jejich sázení ale musí předcházet rozebrání kluziště a archeologický průzkum. Bude nutné i upravit zem. „Protože stromy v městském prostředí trpí nejen nedostatkem vody, ale i nedostatkem půdního vzduchu, budou zasázeny do speciálního substrátu,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Ilustrační foto
Odznak Vysočina jsem zhudebnil westernovou a country hudbou, říká skladatel

Úřednice dále uvedla, že zemina je na náměstí do dvou metrů extrémně propustná a tak bude potřeba vytvořit vrstvu, která vodu zadrží a současně zabrání průsakům do jihlavského podzemí.

Celkem se do budoucna počítá s tím, že osmapadesát stromů nahradí sto pět dřevin. „Bohužel se nevyhneme kácení. V současnosti necháváme dožít například lípy u morového sloupu. Jakmile ale začnou být pro kolemjdoucí nebezpečné, budeme je muset odstranit,“ uzavřela Ruschková.