Měla to být zahradní oslava narozenin 
v partě mladých lidí jako vždycky. Tehdy na konci července to ale celé vzalo úplně jiný konec. Jedna z mladých dívek skončila v nemocnici a tři její společníci na pohotovosti.

V souvislosti s posledními zprávami o nebezpečném metylalkoholu si také někteří lidé v regionu vybavují situace, kdy možná sami pili pančovaný nebo přinejmenším nekvalitní alkohol.

Takovou vzpomínku má 
i Zdena Kuzdasová ze Strměch. „Na konci července jsme oslavovali kamarádovy narozeniny. Koupili jsme 
v supermarketu kromě piva 
a vína také dva druhy levnější kořalky, protože jsme si chtěli míchat různé nápoje. Na to levnější alkohol stačí," řekla Kuzdasová. Nápoje jako chupito či sex on the beach se ale mládeži řádně vymstily. Možná právě ty totiž byly příčinou několikadenních bolestí žaludku, které zažívalo asi deset z patnácti slavících.

„V neděli jsme měli hrozné křeče v břiše a ty neustoupily ani v pondělí. Mysleli jsme si, že to bude spíše z jídla, ale kamarádům, kteří pili jenom pivo nebo víno a jedli to samé co my, vůbec nic nebylo," doplnila Kuzdasová.

Po páteční akci skončili 
v týdnu čtyři lidé na pohotovosti. Kuzdasová ale byla jediná, koho si tam lékaři nechali, a to až po třetí návštěvě nemocnice. „Říkali mi, že to nemůže být z toho alkoholu, protože na pohotovosti jsem byla ve středu, a pila jsem to 
v pátek. Tenkrát to nikoho nenapadlo, že ta kořalka mohla být něčím ředěná," popsala Kuzdasová. Po středeční návštěvě pohotovosti šla Kuzdasová ve čtvrtek ráno na odběr krve, ale lékaři ji poslali domů. Večer však byla na pohotovosti znovu, protože kvůli křečím nemohla ani jíst. To už si ji lékaři v nemocnici nechali, dali jí kapačku a jí se ulevilo. Ne všichni ale měli to štěstí. Její přátelé měli žaludeční problémy až do konce týdne. „Někteří do nemocnice ani nešli. Bylo jim zle od pátku až do další neděle," ukončila Kuzdasová.

Zda se tenkrát jednalo 
o otravu, či ne, to už se parta přátel, mezi kterými byli 
i mladí lidé z Jihlavska, již nedozví. „Pouze na základě klinického vyšetření je velice těžké určit, zda se jedná 
o otravu metylalkoholem, pokud dotyčný nemá příznaky jako slepnutí. Navíc v tomto případě byl metylalkohol kombinován s etylalkoholem, který funguje jako protilék, což by také ovlivnilo projevy otravy," vyjádřil se k případu náměstek léčebné a preventivní péče Petr Novotný.

Případ Zdeny Kuzdasové nebude mít nejspíš přímou spojitost s metylalkoholovou kauzou, ale ukazuje, že problém s kvalitou lihovin v Čechách může být větší, než potvrzuje současné vyšetřování aktuální aféry.

IVANA HOLZBAUEROVÁ