„Noční prohlídky na zámku v Telči se budou letos konat od pátku 25. až do neděle 27. srpna,“ informoval kastelán zámku Telč Bohumil Norek.

Během tří večerů si bude možné vybrat ze tří nabízených časů. „První prohlídka bude začínat v 19.30, druhá v 20.30 a třetí ve 21.30 hodin,“ upřesnil Norek. Jedna prohlídka zabere přesně šedesát minut. Díky těmto nočním prohlídkám tak ožije před zraky diváků historická postava Zachariáš z Hradce, Kateřina z Valdštejna anebo Perchta z Rožmberka jako Bílá paní. Veřejnost se tak skrz ně seznámí s nejdůležitějšími momenty historie zámku.

„Postavy se představí se svými kladnými i zápornými vlastnostmi, které jsou popsané v dochovaných kronikách či pověstech,“ doplnil Norek. Místa je možné si předem rezervovat na telefonním čísle 567 243 943 nebo na emailu rezervace@zamek-telc.cz. „Prozatím jsou prohlídky z poloviny zamluveny,“ uvedla zástupkyně kastelána Lucie Norková. Plné vstupné pro dospělého člověka je 200 korun. Snížené vstupné pro děti od šesti do patnácti let činí 120 korun. „Za děti od tří do pěti let rodiče zaplatí 50 korun,“ doplnila Norková.

Ilustrační foto
Požár zastavil výrobu v Kronospanu. Firma tvrdí, že šlo o zkrat

Během nadcházející víkendu bude také možné si přijít do Telče prohlédnout horkovzdušné balóny. „Startovat budou ze zámeckého parku, od Roštejnského rybníku a dalších míst v okolí Telče,“ řekla vedoucí odboru kultury telčské radnice Věra Peichlová.

Vzlétat budou v závislosti na počasí ráno mezi 6 a 7 hodinou a večer mezi 18 a 19 hodinou. „Při příležitosti této akce v sobotu 26. srpna zahraje na náměstí od 17 hodin kapela Big Band Mr. Swing Brno,“ dodala Peichlová.