VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovary na Vysočině: Roste zájem o speciality

Vysočina – Třináct pivovarů vaří na Vysočině téměř sto druhů piva. Zavedení producenti rozšiřují nabídku o speciální piva, vyrůstají nové minipivovary.

30.6.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Bezmála stovku půllitrů by si nyní musel nachystat ten, kdo by chtěl připravit ochutnávku produkce pivovarů z Vysočiny. Pivovarnictví, které má v regionu velkou tradici a které utlumila centralizovaná socialistická velkovýroba, opět nabírá dech.

Mezi zavedené regionální pivovary z Humpolce, Havlíčkova Brodu, Jihlavy a Pelhřimova se tlačí producenti z Chotěboře. V čele s Dalešicemi se navíc s nebývalou intenzitou hlásí o slovo i takzvané minipivovary. Vytrvá-li současný trend, pak možná není daleko doba, kdy bude mít každé městečko opět své pivo. „V posledních dvou třech letech lze pozorovat příklon poměrně velké části konzumentů k regionálním pivům a  specialitám. Více se pijí třeba kvasnicová a pšeničná piva, piva typu Ale, kouřová piva a další speciality. A to je prostor hlavně pro malé pivovary," říká předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich.

Lidé chtějí své pivo

„Příklon spotřebitelů k poctivě vařeným pivům z menších pivovarů je zřejmý. Lidé zjišťují, že regionální piva často předčí piva vyráběná nadnárodními společnostmi a bývají i levnější," potvrdil Miloš Vostrý, obchodní ředitel jihlavského pivovaru Ježek. „Roste také obliba speciálních a kvasnicových piv. U našich značek vzrostl podíl těchto piv za poslední tři roky téměř šestkrát," dodal Vostrý.

Jeho slova potvrzuje i Aleš Poul z jihlavské pivotéky U zeleného muže. „Na piva z regionu se lidé ptají. Často si nechají doporučit speciály; je znát, že chtějí něco neobvyklého," popsal Poul.

Podle Erlicha bude většina konzumentů stále vyhledávat spodně kvašené ležáky plzeňského typu, ale rozhodně je šance i pro ty producenty, kteří se chtějí vrátit k pozapomenuté tradici českých pšeničných piv, nebo vaří podle importovaných receptur. „Kvalita piva obecně roste a kdo dokáže zaujmout dobrým pivem, ten se neztratí," komentoval.

Speciály lze kromě osvědčených klasických desítek, jedenáctek a dvanáctek najít ve výrobním programu všech pivovarů na Vysočině. Větší producenti jsou však opatrnější a u většiny z nich převládají klasická piva. „V malém pivovaru si mohou experimenty dovolit snáz. Na druhou stranu je u zavedených piv jistější, jakou dostanete kvalitu," soudí Erlich.

Malí nestačí vařit

Na Vysočině však nemají, co do kvality, zřejmě potíže ani nejmenší pivovary. Z většiny z nich zní: Nestačíme vařit. „Poptávka je vynikající. Momentálně hlavně díky letní sezóně a pivním festivalům vaříme s využitím sto procent kapacity, a přesto nám pivo schází," popsala Kamila Gebrtová z jihlavského Radničního právovárečného pivovaru. „Stále se zvedá zájem maloodběratelů, ale i provozovatelů restaurací," uvedl Bohdan Vítek z velkomeziříčského pivovaru Jelínkova vila.

Posledním spuštěným pivovarským provozem v kraji je třebíčský Podklášterní pivovar. Provoz, který od začátku sází na neobvyklá piva, zde spustili teprve v květnu. „Od začátku je silná poptávka, pivo lidem chutná a jezdí i řada turistů," popsal jednatel Juraj Urbančík.

Většina větších i malých pivovarů umožní návštěvníkům nahlédnout přímo do výroby. „Nabízíme také víkendové zážitkové vaření piva, různé pohoštění pro skupiny i jednotlivce. Od prosince, kdy byl rekonstruovaný pivovar otevřen, jsme měli více než tisíc návštěvníků," popsal František Marek z klášterního pivovaru v Želivě.

Producenti z Vysočiny se snaží prorazit i s nealkoholickými pivy. Nealko vaří například v Havlíčkově Brodě, průkopníkem i v celostátním měřítku je humpolecký Bernard. Ten nabízí hned několik druhů piv a ovocných nealkoholických nápojů na bázi piva. „Nealkoholická piva se prodávají dobře, na celkovém výstavu se podílejí asi dvanácti procenty," popsal mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Autor: Stanislav Caha

30.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Potravinářství Pekař 17 000 Kč Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek Pekařka - cukrářka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o malovýrobu sladkého a slaného domácího pečiva. Pracovní doba PO-PÁ od 5.00 hod, jednosměnný provoz, víkendy a svátky volno. Nabízíme smysluplnou práci v malém kolektivu, příjemné prostředí a solidní jednání.. Pracoviště: Natural centrum s.r.o. - pracoviště, náměstí Svobody, č.p. 1373, 586 01 Jihlava 1. Informace: Vít Prchal, +420 737 689 996. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství Lesní 15 000 Kč Kvalifikovaní pracovníci pro těžbu dřeva Dělník na zeleni. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce Jihlava., Řidičský průkaz skupiny T výhodou. Vyučení dřevařem výhodou. Trestní bezúhonnost. , Pracovní smlouva na dobu určitou s možností získat pracovní smlouvu na dobu neurčitou dříve než ukládá zákoník práce. , Prosíme o zaslání životopisu poštou na adresu: Správa městských lesů Jihlava, s.r.o. Rantířovská 5, 586 01 Jihlava, nebo na níže uvedený E-mail: tomek@sml-jihlava.cz. Pracoviště: Správa městských lesů jihlava, s.r.o., Rantířovská, č.p. 4003, 586 01 Jihlava 1. Informace: Rostislav Tomek, . Výroba - Výroba Seřizovači 21 000 Kč Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů Obsluha soustruhu. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní náplň:, - obsluha soustruhu SV18, Požadujeme:, - vyučení: strojní zaměření, - praxe v oboru, - znalost čtení výkresové dokumentace a používání měřících přístrojů, - princip samokontroly, , Odpovědí na tento inzerát a zaslání životopisu poskytujete společnosti Motorpal, a.s. své osobní údaje za účelem výběrového řízení. Po ukončení výběrového řízení budou Vaše osobní údaje v souladu s legislativou o ochraně osobních údajů vymazány.. Pracoviště: Motorpal, a.s., Humpolecká, č.p. 313, 586 01 Jihlava 1. Informace: Kateřina Nesměráková, +420 567 132 560. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 15 000 Kč Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech pokojská. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: - pracovitost, - pečlivost, - cit pro pořádek , - spolehlivost , - úvazek plný/zkrácený, , Info: místo, případně čas: 731907222, Hotel U Černého orla, Nám. Zachariáše z Hradce 7, Telč , od 7:00 - 21:00 hod, , Výhody: stravování, ubytování. Pracoviště: Oc skalka s.r.o. - hotel u černého orla, náměstí Zachariáše z Hradce, č.p. 7, 588 56 Telč. Informace: Daniel Čaněk, +420 567 243 222/731 907 222.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Proč je negativní myšlení důležité

Ilustrační snímek

Nehoda se obešla bez zranění. Škoda je 26 tisíc

Kraj stále chystá výstavbu nové budovy

Vysočina – Kraj Vysočina pokračuje v přípravách výstavby administrativní budovy E, nyní byla zahájena projektová příprava.

Při nehodě se zranili čtyři lidé

Jihlavsko - Čtyři zranění si vyžádala nehoda dvou osobních aut, ke které došlo v pátek 16. listopadu odpoledne v katastru Jamného na Jihlavsku. Nehoda byla nahlášena krátce před půl třetí.

Jak jsme se změnili 1989–2018

Piva pijeme zhruba stejně jako na sklonku socialismu. Ale třeba banánů si můžeme dopřát mnohem více. Stejně jako divadelních představení. Na druhou stranu do kin nás už nic moc netáhne. Deník přináší u příležitosti výročí 17. listopadu srovnání, jak jsme žili před 29 lety a jak žijeme teď.

Tisíceré ne Babišovi a jízda nejdelším železničním tunelem: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. listopadu 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT