VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovary na Vysočině: Roste zájem o speciality

Vysočina – Třináct pivovarů vaří na Vysočině téměř sto druhů piva. Zavedení producenti rozšiřují nabídku o speciální piva, vyrůstají nové minipivovary.

30.6.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Bezmála stovku půllitrů by si nyní musel nachystat ten, kdo by chtěl připravit ochutnávku produkce pivovarů z Vysočiny. Pivovarnictví, které má v regionu velkou tradici a které utlumila centralizovaná socialistická velkovýroba, opět nabírá dech.

Mezi zavedené regionální pivovary z Humpolce, Havlíčkova Brodu, Jihlavy a Pelhřimova se tlačí producenti z Chotěboře. V čele s Dalešicemi se navíc s nebývalou intenzitou hlásí o slovo i takzvané minipivovary. Vytrvá-li současný trend, pak možná není daleko doba, kdy bude mít každé městečko opět své pivo. „V posledních dvou třech letech lze pozorovat příklon poměrně velké části konzumentů k regionálním pivům a  specialitám. Více se pijí třeba kvasnicová a pšeničná piva, piva typu Ale, kouřová piva a další speciality. A to je prostor hlavně pro malé pivovary," říká předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich.

Lidé chtějí své pivo

„Příklon spotřebitelů k poctivě vařeným pivům z menších pivovarů je zřejmý. Lidé zjišťují, že regionální piva často předčí piva vyráběná nadnárodními společnostmi a bývají i levnější," potvrdil Miloš Vostrý, obchodní ředitel jihlavského pivovaru Ježek. „Roste také obliba speciálních a kvasnicových piv. U našich značek vzrostl podíl těchto piv za poslední tři roky téměř šestkrát," dodal Vostrý.

Jeho slova potvrzuje i Aleš Poul z jihlavské pivotéky U zeleného muže. „Na piva z regionu se lidé ptají. Často si nechají doporučit speciály; je znát, že chtějí něco neobvyklého," popsal Poul.

Podle Erlicha bude většina konzumentů stále vyhledávat spodně kvašené ležáky plzeňského typu, ale rozhodně je šance i pro ty producenty, kteří se chtějí vrátit k pozapomenuté tradici českých pšeničných piv, nebo vaří podle importovaných receptur. „Kvalita piva obecně roste a kdo dokáže zaujmout dobrým pivem, ten se neztratí," komentoval.

Speciály lze kromě osvědčených klasických desítek, jedenáctek a dvanáctek najít ve výrobním programu všech pivovarů na Vysočině. Větší producenti jsou však opatrnější a u většiny z nich převládají klasická piva. „V malém pivovaru si mohou experimenty dovolit snáz. Na druhou stranu je u zavedených piv jistější, jakou dostanete kvalitu," soudí Erlich.

Malí nestačí vařit

Na Vysočině však nemají, co do kvality, zřejmě potíže ani nejmenší pivovary. Z většiny z nich zní: Nestačíme vařit. „Poptávka je vynikající. Momentálně hlavně díky letní sezóně a pivním festivalům vaříme s využitím sto procent kapacity, a přesto nám pivo schází," popsala Kamila Gebrtová z jihlavského Radničního právovárečného pivovaru. „Stále se zvedá zájem maloodběratelů, ale i provozovatelů restaurací," uvedl Bohdan Vítek z velkomeziříčského pivovaru Jelínkova vila.

Posledním spuštěným pivovarským provozem v kraji je třebíčský Podklášterní pivovar. Provoz, který od začátku sází na neobvyklá piva, zde spustili teprve v květnu. „Od začátku je silná poptávka, pivo lidem chutná a jezdí i řada turistů," popsal jednatel Juraj Urbančík.

Většina větších i malých pivovarů umožní návštěvníkům nahlédnout přímo do výroby. „Nabízíme také víkendové zážitkové vaření piva, různé pohoštění pro skupiny i jednotlivce. Od prosince, kdy byl rekonstruovaný pivovar otevřen, jsme měli více než tisíc návštěvníků," popsal František Marek z klášterního pivovaru v Želivě.

Producenti z Vysočiny se snaží prorazit i s nealkoholickými pivy. Nealko vaří například v Havlíčkově Brodě, průkopníkem i v celostátním měřítku je humpolecký Bernard. Ten nabízí hned několik druhů piv a ovocných nealkoholických nápojů na bázi piva. „Nealkoholická piva se prodávají dobře, na celkovém výstavu se podílejí asi dvanácti procenty," popsal mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Autor: Stanislav Caha

30.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Traktorista a obsluha 20 000 Kč

Traktoristé a obsluha zemědělských strojů Traktorista v živočišné výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Arnolec., Požadujeme ŘP sk. B a sk. T, kladný vztah ke zvířatům. , Práce v živočišné výrobě - stlaní, vyhrnování chlévské mrvy, atd.. Pracoviště: Družstvo vysočina, 588 13 Polná. Informace: Josef Fikar, +420 777 016 804.

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 20 000 Kč

Mechanici a opraváři průmyslových strojů a zařízení SEŘIZOVAČ KOVOLISŮ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Tato práce je vhodná pro každého, koho zajímá různorodá práce strojírenského zaměření a kdo má chuť se neustále učit něco nového. Uvítáme znalost měření pomocí mikroskopu a znalost čtení technické dokumentace. Nemusíte mít obavu, na tuto pozici vás u nás ve firmě zaučíme. Práce je svým charakterem vhodná spíše pro muže., Pracujeme od pondělí do pátku na 3 směny., Co Vám nabízíme?, Náborový příspěvek 30 000 Kč., Celoroční práci na hlavní pracovní poměr, Klidné a čisté pracoviště, Pozitivní firemní kulturu, pohodový kolektiv, Oběd nebo chlazenku přímo ve firmě za 27Kč, Fitko zdarma, Na Vánoce a na dovolenou něco navíc do mzdy, V případě Vašeho zájmu se přihlaste přes odkaz v řádku URL adresa pro další informace.. Pracoviště: Kolektor tesla jihlava s.r.o., 586 01 Jihlava 1. Informace: Renata Kundelová, +420 567 113 132,777 201 605.

Výroba - Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení 15 000 Kč

Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená Obsluha stacionárních strojů a zařízení. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: První kontakt e-mailem nebo telefonicky v pracovních dnech od 9:00 do 17:00.. Pracoviště: Workgroup s.r.o. - pracoviště moravské kovárny, 586 01 Jihlava 1. Informace: Sergii Olag, +420 777 559 055.

Potravinářství - Potravinářství Řezník, uzenář 24 000 Kč

Řezníci a uzenáři Řezník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Výhodou vyučení nebo praxe v oboru, zaškolíme pracovníky se vztahem k uvedené práci.. Pracoviště: Spektrum, spol. s r.o. - jatka polná, U Jatek, č.p. 294, 588 13 Polná. Informace: Zdeněk Kratochvíl, +420 777 759 720.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Jak jsme žili v Československu. Představíme Dobronín

Hrad Roštejn z ptačí perspektivy.

Hrad Roštejn se otevře veřejnosti. Ukáže i nepřístupná místa

Skrumáže bourajících aut, hořící domy. Hasiči měli práce dost

Vysočina – Shořelý seník na Ždársku, dlouhé dny dýmící halda dřevotřískové drtě na Pelhřimovsku. To jsou jen dva ze 153 požárů, u kterých v prvním čtvrtletí tohoto roku zasahovali hasiči na Vysočině. Práce měli opravdu dost.

Jihlavští studenti postavili novou Národní knihovnu

Jihlava – Hotovo. Studenti Střední školy stavební Jihlava představili svůj návrh Národní knihovny ČR. Jedná se o účast v celostátní soutěži Stavby z vlnité lepenky a o postup do finále se uchází dvaatřicet modelů. 

Jeden z největších vařičů pervitinu na Vysočině dostal šest let

Jihlava – Radek Matula z Jihlavy je spolu s Ladislavem Barákem nejznámější výrobce pervitinu na Jihlavsku, a zřejmě i na celé Vysočině. Šestačtyřicetiletý Matula konzumuje, vyrábí a prodává drogy už sedmadvacet let. Tuto střetu před Okresním soudem v Jihlavě se ale se slzami v očích dušoval, že už s tím hodlá definitivně skončit.

Nejdéle existující český sbor zazpívá v Třešti

Třešť – Skladby Leoše Janáčka, Bedřicha Smetany a současného skladatele Zdeňka Pololáníka zazní v sobotu 26. května od 19 hodin v kostele svaté Kateřiny v Třešti. Zazpívá je tam Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT