Letošní sezona bude na hradě Roštejn nedaleko Třeště opět ve znamení stavebních prací. Poslední etapa rekonstrukce elektroinstalace sice provoz památky na rozdíl od loňska výrazně neomezí, do života hradu však přece jen zasáhne.

Podobně jako loni se totiž bude muset odložit chystaná výstava o dějinách módy, která měla oživit nabídku pro návštěvníky a na hrad tak přilákat více lidí. Stavební práce na Roštejně začnou na začátku března a předpokládá se, že skončí v polovině června. Letos je na řadě služební byt kastelána, nádvoří hradu, prostor před hradem a přilehlá zahrada poblíž Roštejna. Dělat se bude nové osvětlení i moderní bezpečnostní a protipožární zařízení s kamerovým systémem.

Hrad Roštejn letos turistickou sezonu zahajuje o víkendu 5. a 6. dubna. „Prohlídkové trasy hradu budou zpřístupněny normálně. Vadit by neměly ani práce na nádvoří a před hradem. Místnost určená pro výstavy ale bude po dobu rekonstrukce sloužit jako zázemí pro řemeslníky. Výstava Šaty dělají člověka, člověk dělá šaty bohužel i z tohoto důvodu letos nebude," řekla kastelánka Zdeňka Vaníčková s tím, že ji a manžela navíc čeká březen strávený v provizorních prostorách mimo jejich byt.

Kastelánka také dále dodala, že otazník zatím visí i nad dalšími výstavami, se kterými se v předběžných plánech počítalo. Například předloni mohli návštěvníci Roštejna zhlédnout výstavu filmových kostýmů Zpátky do pohádky. A zájem o ni byl poměrně velký.

Další plány

„Loni se nám navzdory nejrůznějším komplikacím podařilo připravit zajímavou novinku. Byla to expozice s názvem Pracovna polesného. Letos však nic takového nečekejte, snad příští rok. Nedá se ovšem nic dělat, rekonstrukce staré elektroinstalace je už opravdu nutná, jsme za to rádi," doplnila Vaníčková.

Podle kastelánky se nyní jedná o renovaci unikátního Botanického sálu, kde by se měla položit nová podlaha a restaurovat vzácné fresky. „Letos se podaří dokončit novou elektroinstalaci a příští rok by se mohlo začít s pracemi v Botanickém sále, je to ale jen výhledově," upřesnila kastelánka.

Hrad se letos poprvé otevře o prvním dubnovém víkendu. V letošní sezoně nebudou chybět tradiční akce, například Velikonoce na hradě.

„Návštěvníci se mohou těšit na velikonočně vyzdobený hrad a ukázku lidových tradic," přiblížila jednu ze zajímavostí kastelánka. Velikonoční pondělí letos připadá na 21. dubna. Na 10. a 11. června je v plánu Pohádkový Roštejn pro děti, 5. července se na hradě odehraje muzikál Noc na Karlštejně v podání třešťských ochotníků a 16. srpna se na hrad sjedou milovníci jazzu, protože se uskuteční oblíbený festival Jazz na hradě.

Loni, kdy byl provoz na prohlídkových trasách hradu kvůli rekonstrukci elektroinstalace výrazně omezen, Roštejn navštívilo asi 26 tisíc návštěvníků. Předloni jich bylo 30 tisíc. Na hradě v roce 2013 proběhlo dvacet svateb a čtrnáct kulturních a společenských akcí (veřejných i soukromých). Kastelánka spolu s průvodci přichystali sedm nočních prohlídek a 43 speciálních prohlídek pro děti předškolního věku.

Nová expozice Pracovna polesného přibližuje návštěvníkovi pohled na události i každodenní režim lidí na loveckém hrádku od 16. do 20. století. „Našim stálým návštěvníkům se ukázka života na loveckém hrádků velmi líbila a mnozí rozšířili expozici o další hodnotné exponáty," informovala kastelánka Vaníčková.

Kastelánku, která na hradě spolu s manželem strávila bezmála dvacet let, zřejmě na hradě Roštejně čekají dvě poslední turistické sezony. Za dva roky by měla spolu s manželem odejít do důchodu a hrad pod správou Muzea Vysočiny Jihlava by měl převzít nový kastelán či kastelánka. Jak to ale nakonec všechno bude, se zatím jistě neví.

ZUZANA MUSILOVÁ