„Opět se ukazuje, že lidem není budoucnost alejí v naší krajině lhostejná. Arnika, místní lidé, školáci a dobrovolníci natřou alej v pátek 17. a sobotu 18. června," vyjádřil se tiskový mluvčí Arniky Jan Vávra.

Na zbývající čtvrtinu částky tak lze přispívat ještě dva týdny. Natírání završí výjimečný příběh spolupráce místních občanů, vedení obce a silničářů usilujících o zachování čtyřkilometrového stromořadí.

„Natření bílých pruhů na stromy v aleji u Švábova bude pokračováním příběhu s dobrým koncem a zároveň poselstvím všem silničním správám: Nekácejte, ošetřujte, řešte vlastnické vztahy, hledejte zdroje financí a využívejte je podobně jako silničáři na Vysočině. Stromy podél cest jsou odkazem našich předků a nedílnou součástí naší krajiny," vyjádřila se vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová.

Podle Arniky pracovití dobrovolníci o alej dlouhodobě pečují a dosazují mladé stromky. Silničáři zase na žádost místních lidí a Arniky provedli před nedávnem citlivou rekonstrukci vozovky a alejí dnes bez větších problémů projíždějí autobusy i zemědělské stroje.

Jak se daří plechovku barvy pro švábovskou alej naplňovat, lze sledovat na webových stránkách Arniky. Dary v různé výši zatím přispělo na 250 lidí. Většinu dárců ale tvoří lidé z celé republiky, pro které je osud alejí důležitý. Jedním z nich je Přemysl Zemánek. „Oceňuji aktivity, které vedou k tomu, že si ještě zachováme ráz původní krajiny, který mám rád," vyjádřil se Zemánek. Další pomyslnou plechovku pro alej si zakoupila také Šárka Stúpalová. „Jsem ráda, že je zde snaha o záchranu alejí a jejich obnovu. Skutečně z naší krajiny spíše bez náhrady mizí, a to je velká škoda," řekla Stúpalová.

Na bezpečnostní nátěr 230 kmenů švábovského stromořadí bude zapotřebí 77 kilogramů bílé vodou ředitelné barvy. Plechovka pro alej u Švábova se plní každým dnem. Natírání aleje na Jihlavsku bude probíhat 17. a. 18. června a samotní dárci budou mít možnost, aby si „svůj" strom vlastnoručně natřeli.