To všechno jsou novinky letošního dvacátého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů (MFDF) Jihlava. Jeho letošní součástí bude i netradiční výstava, která má druhý týden v říjnu zaplnit jihlavské Masarykovo náměstí.

„Letošní dvacátý ročník má za cíl ohlédnout se za tím, jakou cestou festival 
za uplynulé roky prošel, 
a přiblížit ho tak více lidem. S tím souvisejí i nové projekty. Prvním je výstava, která se uskuteční ve čtyřech prosklených kontejnerech od firmy Koma, která se loni proslavila stavbou českého pavilonu Expo v italském Miláně," uvedl ředitel MFDF Marek Hovorka.
Kromě netypických kontejnerů vyroste na náměstí také Maják, který bude před festivalem sloužit jako informační stánek, kde si lze zakoupit i akreditaci. Loňská festivalová ohniště před všemi kinosály letos nahradí velké dřevěné regály.

„Idea je jednoduchá. Juraj Horváth, náš festivalový grafik, se ptá – Co si neseme na zádech? – a architekti 
k tomu dodávají – Co nepotřebujete, odložte! Regály jsou tedy místem, kam lidé mohou odnést například knížky, oblečení, prostě věci, které již doma nepotřebují, a odnést si zase něco dalšího, protože pro každého 
má cenu něco jiného," okomentoval nápad Hovorka 
s tím, že festival nekomunikuje pouze s jeho účastníky, ale chce ozvláštnit 
i život ve městě.

ZKOUMAT DNO OCEÁNU

S tím souvisí i nová veřejně přístupná hráčská zóna, takzvaná Game Zone, jež zájemcům umožní například zkoumat Mléčnou dráhu nebo podmořský svět, ale také být uprostřed íránské revoluce v Teheránu, sněhové bouře v eskymácké vesnici či válečných situací prožívaných civilisty.

„Snažili jsme se vytáhnout dokumentární filmy 
z plátna kinosálů. Lidé si budou moci vybrat mezi deseti počítačovými hrami, které simulují extrémní realitu," řekla výkonná ředitelka festivalu Katarína Holubcová.

Hry simulující například válečnou situaci nebo hurikán mají být zároveň vzdělávací. Hráči se z nich dozvědí zajímavosti z vědeckých oblastí či více o historii. Zájemci si je budou moci zahrát ve dvou kontejnerech na Masarykově náměstí 
v době festivalu, tedy od 
25. do 30. října.

Další novinkou letošního ročníku MFDF jsou studentské poroty. V jedné 
z nich budou středoškoláci 
z jihlavských škol, ve druhé vysokoškoláci, kteří se akreditovali na festival. Těm pořadatelé MFDF rozešlou 
e-mail, zda se nechtějí stát součástí poroty festivalu 
a pokud se přihlásí, budou vedle běžných porotců hodnotit snímky zařazené do sekce První světy. Středoškoláci zase posoudí dokumenty v sekci Česká radost.

PŘIBUDE KINOSÁL

Dvacátému ročníku MFDF přibude i další kinosál s kapacitou tři sta míst. Reprízové kino se bude letos promítat na Velké scéně Horáckého divadla.

Stálí účastníci festivalu se mohou nyní nově zapojit 
do štafety na sociální síti Facebook nazvané Můj ji.hlavský film, kde vyberou tři snímky, které se jim nejvíce na MFDF líbily. Ten, jenž bude mít nejvíce hlasů, promítnou organizátoři 
na letošním ročníku.

Na plátno se dostanou 
i snímky z prvních ročníků festivalu, jako například Papierové hlavy Dušana Hanáka z roku 1995.

IVANA HOLZBAUEROVÁ