Desítky stížností a upozornění na stále více neodbytné a agresivní podomní prodejce obdržela v poslední době telčská radnice. Radní se proto rozhodli, že podomní a pochůzkový prodej ve městě zakážou, toto nařízení už nyní platí.

V praxi to znamená, že kromě lidí spojených s charitativními sbírkami nesmí nikdo chodit po městě a nabízet jakékoli zboží. Výjimku z těchto pravidel může udělit pouze rada města. Těm, kteří nařízení poruší, může být udělena pokuta až do výše 200 tisíc korun.

„Chování zástupců nejrůznějších energetických společností je často na hraně s vydíráním. Ve městě máme s těmito šmejdy bohaté zkušenosti. Na cedule města zákaz podomního prodeje dávat nebudeme. Lidé z Telče se podrobné informace dozví z webu města, z úřední desky nebo v dubnovém vydání Telčských listů, kde bude uvedeno, jak konkrétně mohou své zkušenosti se šmejdy nahlásit," sdělil ve středu starosta Telče Roman Fabeš.

Pokud někdo zákaz podomního a pochůzkového prodeje poruší, bude celou záležitost řešit policie, městský pracovník veřejného pořádku nebo živnostenský úřad.

„Je nám jasné, že existuje určitý návod, jak toto nařízení obejít. Společnost uvede, že nic po domech neprodává, že jen provádí dotazníkové šetření. Přitom ale z lidí vymámí citlivé údaje nebo jim k podpisu podstrčí svoji smlouvu. Já jsem se setkal s tím, že mi zástupce jedné takové firmy do očí tvrdil, že má povolení od radnice, což byla lež. Vůbec netušil, že mluví přímo se starostou," doplnil k tomu své zkušenosti Fabeš.

Podle něj je častým problémem i to, že pokud lidé zástupce energetických a dalších firem přijmou a chtějí od nich dostat kopii smlouvy, aby si ji v klidu prostudovali, prodejci prchají. To samé se děje i v případě, pokud si lidé chtějí prodejce vyfotit.

Zkušenosti s tím, že se po Telči podomní prodejci opravdu pohybují, má například Emílie Drdácká. „Hlavně loni na podzim se v naší ulici tito podomní prodejci, kteří se představovali jako zástupci energetických firem, vyskytovali často. Nyní bych řekla, že už tu vidět tolik nejsou, spíše zvolili jinou strategii, bombardují nás telefonáty na pevnou linku. Volají opravdu hodně. Pokud u nás podomní prodejce zazvoní, vůbec ho nepustíme domů a řekneme, že nemáme zájem," popsala situaci v Telči Drdácká.

ZUZANA MUSILOVÁ