"Čerta jsem se trochu bál, prohlídka se mi moc líbila. Hlavně závěrečná ohňová show," usmál malý chlapec Adam Bukáček ze Žďáru nad Sázavou, kterého na prohlídku vzala babička s dědou.

"Na Kateřinově, městské části Polné, máme chaloupku. V Polné jsem vyrůstal. Polenský hrad znám moc dobře. Na noční prohlídce jsem byl ale poprvé," dodal Václav Hanus ze Žďáru nad Sázavou.

Během noční hodinové prohlídky si početná skupina návštěvníků prošla podhradí, sklepení a hradní sály. "Ukážeme vám lid hradní, i podhradní ale také bytosti, na které mnozí z vás možná ani nevěří. Držte se mého světýlka, račte za mnou," řekl úvodem průvodce Martin von Unterberg vlastním jménem Martin Bahounek vedoucí Novus Origo.

V podhradí se například hádal hastrman z polenského rybníka Peklo s pekelníkem o tom, že si navzájem kradou lidi. Návštěvníci se museli také několikrát ubránit loupežníkům. Když procházeli kolem hladomorny uslyšeli volání o pomoc pacholka Bartoně.

"Velmi kruté zařízení, díra v zemi, kam házeli provinilce, aby tam o hladu a o žízni trpěli. Tady v Polné byl Bartoň prvním a zároveň i posledním trestancem, který věznění přežil. Lidé říkají, že si milost vypískal," přiblížil pověst von Unterberg.

Pacholek Bartoň totiž jednou v opilosti napadl polenského hejtmana a jeho sluhu. "Mému sluhovi způsobil četná zranění, proto byl chycen, zbičován a vsazen do žaláře," vysvětlil hejtman.

Odborná porota při hodnocení mrkvanců. Letos se přihlásilo sedmatřicet soutěžících.
OBRAZEM: V Polné hrála prim mrkev

Jelikož Barťon ze žaláře řval na celou Polnou a lidé si stěžovali, tak mu měl být vyříznut jazyk. Nakonec se však hejtman nad ním slitoval a dal milost. Poslední kostýmovanou scénou byl právě soud Bartoně v Kunštátském sále polenského hradu.

Návštěvníci poté ještě obdivovali závěrečný tanec světélkujících bludiček a ohňovou show v podhradí. "Každým rokem se snažíme nacvičit nové pověsti. Čerpáme je se sbírek pověstí Jana Prchala. Prazačátky nočních prohlídek jsme zahájili na polenském hradě před patnácti lety. Se skupinou Novus Origo je organizujeme čtvrtým rokem," zavzpomínal Martin Bahounek.

Během letošního léta byl k výběru pouze jeden červencový a jeden srpnový termín. "Máme spoustu jiných akcí. Na konec letních prázdnin na polenském hradě pro veřejnost ještě připravujeme hradní slavnosti s Jiřím z Poděbrad," podotkl Bahounek.

Na polenský hrad se tak poslední srpnovou sobotu vrátí kostýmované scény, šermíři a tanečnice. Hradní slavnosti se budou konat v odpoledních hodinách a po setmění bude k vidění ohňová show.

Ilustrační foto
Silnice do Pístova bude do konce října zavřená