Velký šok a vlnu pobouřených reakcí vyvolalo na konci minulého týdne radikální vykácení Háječku poblíž polenského centra, po kterém zůstala jen nevzhledná holina. Lesík byl pro obyvatele města po několik desítek let oblíbeným místem pro relaxaci, vycházky i dětské hry.

Lidem vedle vykácení stovky vzrostlých stromů vadí i to, že radnice o této zásadní akci dostatečně dopředu neinformovala prostřednictvím tisku či webových stránek. Starosta Jindřich Skočdopole pochybení v komunikaci přiznal a ve středu se veřejně omluvil prostřednictvím oficiálních webových stránek města.

Revitalizaci Háječku už před několika lety odsouhlasila městská rada, je dlouhodobě plánovaná a proběhla postupně ve dvou etapách. V první etapě šlo k zemi sto smrků, v druhé to bylo zbylých sto dvacet pět smrků. Jehličnaté stromy byly staré osmdesát nebo devadesát let, byly tedy na konci svého života. Stromy postupně nahradí přes tři sta listnáčů.

Fotografie s tím, co zbylo z Háječku, se před několika dny objevily na internetu. Na problém upozornila skupina opoziční zastupitelů ze sdružení nezávislých kandidátů Polná Dobrá adresa. Vyvolala tak bouřlivou diskusi o tom, že Polná zřejmě zbytečně ztratila krásné místo.

„Akce bude zřejmě papírově v pořádku. Jsme ale toho názoru, že takto radikální zásah do městské zeleně by měl být projednán na zastupitelstvu i na veřejné debatě. Polná přišla o krásné místo, ke kterému má spousta lidí citový vztah. Prožili tam dětství, chodili tam na procházky a podobně. Jde o zeleň, která se nacházela kousek od centra. Navíc mi takto radikální vykácení celé plochy přijde úplně zbytečné," sdělila zastupitelka za Dobrou adresu Libuše Kubová.

Starosta Jindřich Skočdopole se ve středua k situaci vyjádřil na oficiálním webu Polné. „Omlouvám se za nedostatečnou informovanost občanů. Byla to z mé strany chyba, že se tato věc na webu Polné nebo v Polenském zpravodaji neobjevila a nediskutovalo se o ní. Jsem si vědom, že všechna kladná i záporná rozhodnutí jdou na vrub starosty, ale kácení stromů odsouhlasil odbor životního prostředí na základě odborných posudků. Stanoviska, která vedla k tomuto kroku, budou zveřejněna v březnovém čísle Polenského zpravodaje," zmínil Skočdopole s tím, že postupem času v místě vznikne nový park, jakýsi nový Háječek.

Kácení minulý týden provedla městská společnost Lesní družstvo Polná. Ředitel družstva Josef Šteidl vysvětlil, proč proběhlo právě tak, jak proběhlo. „Zdravotní stav některých stromů v Háječku by nevalný, stromy jsou navíc na hranici své životnosti. Vykáceli jsme je najednou, protože to bylo z technického hlediska nejlepší řešení. Nedovedu si představit, že bychom je káceli postupně, bylo by to dost náročné," řekl ředitel s tím, že těžbu by mohlo zkomplikovat i to, že okolní pozemky nevlastní město. „Jsme si vědomi toho, že na místě zůstala spoušť. Úklid je komplikovaný kvůli rozbahněnému terénu, ve které se technika hůře pohybuje," doplnil ředitel.

Podnět k vykácení Háječku měli podle Kubové dát někteří obyvatelé z dané lokality, kterým stromy překážely. Tuto informaci polenský starosta potvrdil, ale zároveň dodal, že revitalizace Háječku byla plánovaná už dlouho před tím a kácení proběhlo na základě odborných posudků, kde byl zohledněn zdravotní stav stromů a podobně.

ZUZANA MUSILOVÁ