Nový kriminální seriál České televize svůj pondělní díl věnoval případům okrádání seniorů, z nichž někteří zaplatili dokonce svým životem. Starší lidé se totiž stále častěji stávají terčem domácího násilí, nekalých praktik podvodníků a pochybných prodejců.

V Jihlavě na tento alarmující fakt v loňském roce reagovalo občanské sdružení Nebojte se policie, které uspořádalo Policejní akademii pro seniory. Od 6. února je připraveno její pokračování. Volná místa stále jsou, zájemci starší šedesáti let se proto pořád mohou hlásit. Projekt apeluje na seniory, aby se nedali a naučili se bránit.

„Jedná se o sérii na sebe navazujících besed se seniory, na kterých jsou upozorňováni na různá rizika, která jim v běžném životě hrozí. Při besedách seniory připravujeme na to, jak se těmto rizikům bránit," vysvětlil smysl organizátor projektu Antonín Křoustek, který přes třicet let pracoval u policie a s podobnými případy se sám setkával.

Druhý ročník navazuje na pilotní projekt z loňského roku. „Novinkou druhého ročníku bude to, že se počet besed zvýší z dvaceti na dvacet čtyři a besedy budou rozděleny do dvou pololetí," přiblížil dále Křoustek. První pololetí bude trvat od února do května a druhé pololetí naváže od září do prosince.

Na akademii se mohou přihlásit noví zájemci, protože se během besed bude probírat také to, co už bylo diskutováno v prvním ročníku, ale také ti, kteří už první ročník absolvovali. „Máme připravena také nová témata. Mezi nejzávažnější patří problematika ochrany zdraví, majetku, ochrana před podomním prodejem a hrozící rizika při předváděcích akcích," poznamenal bývalý policista Křoustek.

Nově se budou studenti seznamovat s činností Integrovaného záchranného systému, navštíví Jadernou elektrárnu v Dukovanech a nebose zájemci dozví o tom, jak se bránit po uzavření pochybných smluv o dodávce energií do bytů a podobně.

„Daleko větší prostor bude v letošním ročníku věnován aktivnímu nácviku sebeobrany seniorů při jejich napadení. Tak, jako v prvním ročníku, bude účastníkům akademie poskytnuta bezplatná právní a organizační pomoc při řešení jejich svízelných životních situací," doplnil pro úplnost organizátor akce.

To, že je nutné věnovat pozornost ochraně seniorům, potvrzuje také policie. Koncem loňského roku se například jihlavským policistům podařilo dopadnout dvojici zlodějek, která se zaměřila při krádežích na seniory. „Cílem pachatelek se stali senioři ve věku přes devadesát let, a to v obcích na Polensku a Jihlavsku," upřesnila policejní mluvčí Jana Kroutilová. Potvrdila, že obě dopadené ženy se trestné činnosti dopustily již i v minulosti.

Během akademie se účastníci budou moci seznámit právě i s činností Policie ČR a strážníků Městské policie Jihlava, protože je akce s těmito složkami připravována. Akci podporuje také Krajský úřad Kraje Vysočina a Statutární město Jihlava.