Na novou technologii pro kino dostalo město dotaci 800 tisíc korun ze Státního fondu kinematografie. Podle předpokladu se náklady budou pohybovat kolem dvou milionů korun, konečná cena vyplyne z výběrového řízení na dodavatele. Řekl to starosta Jindřich Skočdopole.

Problematikou kin se v posledních letech zabývala řada měst, protože nové filmy v klasických kopiích přestali distributoři nabízet a digitalizace je drahá.

Polenské zastupitelstvo už tuto investici do kina schválilo. „Bude pak splňovat podmínky digitalizovaného kina, kde se mohou hrát veškeré světové premiéry," řekl Skočdopole. Z pětitisícové Polné tak už lidé nebudou muset na nové filmy jezdit 20 kilometrů do multikina v Jihlavě.

Kino u polenského zámku by se v nejbližších letech mohlo dočkat i dalších zlepšení. Město plánuje rekonstrukci jeho interiéru, jeviště i zázemí, počítá také s výměnou všech 238 sedaček. I na tyto investice se radnice pokusí sehnat dotaci.

Polná patří mezi sedm žadatelů v Česku, jimž byla loni v listopadu přiznána podpora na digitalizaci kina. Z Vysočiny byla jediná. Dotaci 800 tisíc korun získaly dva projekty, na ostatní zbyly nižší částky.

Minulý rok byla na Vysočině s podporou státního fondu digitalizovaná kina ve Velkém Meziříčí a v Lukách nad Jihlavou. Některá města v kraji naopak už kina nemají, kupříkladu Telč, Jaroměřice nad Rokytnou, Náměšť nad Oslavou, Ledeč nad Sázavou a Velká Bíteš.