Papírové cedulky na dveřích hlavní pošty v Jihlavě na Masarykově náměstí klientům oznamují, že se od příštího týdne musí připravit na dočasné změny. Budova pošty má totiž v příštích třech měsících projít kompletní rekonstrukcí.

První etapa přestavby začíná už v pondělí. Otevírací doba pošty však zůstává stále stejná. Oslovení klienti pošty si ve středu cedulky na dveřích příliš nevšímali. „Kde se má co dělat? Vůbec o ničem nevím. Chodím sem tak dvakrát do měsíce a většinou bez větších problémů," poznamenala Petra Palánová.

Na otázku, co by na poště přivítala, uvedla:„Určitě by se hodilo více sedaček, protože někdy tu bývá čekací doba trochu delší. A pak možná nějaké větší cedule nad přepážkami, kde by bylo napsané, jaký typ služby na dané přepážce vyřídím," zamyslela se Palánová.

Těžké dveře

Další z oslovených, Michala Čechová, která byla ve středu na poště s kočárkem, by uvítala automatické posuvné dveře. „Dokud jsem neměla dítě, tak jsem si to neuvědomovala, ale současné dveře jsou dost těžké, a když sem přijedete s kočárkem, tak je jejich otvírání dost komplikované. Pokaždé mi sice někdo pomůže, ale kdyby se dveře otevíraly samy, bylo by to lepší," dodala Čechová.

Podle Matyáše Vitíka, vedoucího odboru komunikace České pošty, bude po rekonstrukci v Jihlavě vytvořeno příjemnější prostředí, ve kterém se klienti dočkají širokého spektra služeb.

„Rekonstrukce se uskuteční ve dvou etapách, a měla by co nejméně zkomplikovat obsluhu klientů," uvedl Vitík. První etapa bude zahájena 26. ledna, kdy proběhne přestavba části pošty přímo naproti hlavním dveřím. Zde byla dosud umístěna obchodní přepážka, která dozná značné změny. „Po dokončení první fáze rekonstrukce bude od konce února 2015 navazovat druhá etapa a proměny se dočká hlavní hala pro veřejnost," dodal mluvčí Vitík.

Při rekonstrukci hlavní haly budou klienti obsluhováni na nově vzniklém pracovišti v přízemí z první etapy přestavby. Zde bude zajištěn příjem a výdej především bankovních zásilek. Další provizorní přepážky budou zřízené v prvním patře budovy.

„Přestavba pošty by měla co nejméně komplikovat poskytování služeb. K omezení otevírací doby nedojde," upřesnil Vitík.

Ten také dodal, že klienti mohou po dobou rekonstrukce budovy využívat i další pracoviště pošty na pobočkách. „Pracovníci budou k dispozici na pobočkách v Horním Kosově, na Březinkách nebo v ulici Erbenova a Havlíčkova," dodal pro úplnost Vitík.

Rekonstrukce by měla podle předpokladů trvat následující tři měsíce. „Dokončena by měla být do devadesáti dnů od zahájení," upřesnil Vitík. Pošta na jihlavském Masarykově náměstí je otevřena každý všední den od osmi do devatenácti hodin. O víkendech klienty obslouží od osmi do dvanácti hodin dopoledne.

Pobočky jihlavské pošty mají otevírací dobu různou. O víkendech však mají zavřeno. Přesné informace o otevírací době najdou zájemci na internetových stránkách České pošty. Klienti se zde také dozví i jaký typ služeb jim daná pobočka může nabídnout.

Plánovaná rekonstrukce má podle Vitíka přispět ke zkvalitnění služeb pošty.