Je spalovna v Jihlavě nevyhnutelnou součástí řešení odpadové situace v Kraji Vysočina? Na toto téma dnes budou hovořit dva protikladné tábory. V aule Vysoké školy polytechnické v Jihlavě se totiž od osmnácti hodin střetnou odpůrci i zastánci spaloven. Nikoliv doslova, ale v moderované debatě.

Na stranu spalování se postaví náměstek jihlavského primátora Rudolf Chloupek (ČSSD) a ředitel Energetické agentury Vysočiny Zbyněk Bouda. O výhodnosti recyklace a alternativním využití odpadu se naopak pokusí diváky přesvědčit Matěj Man z organizace Arnika a Ivo Kropáček za Hnutí Duha.

Jedná se o první ze série letních diskusí po českých městech, které pořádá Liga lidských práv společně s Masarykovými debatami.

„Jedná se o takzvaný oxfordský debatní formát, kdy řečníci obhajují, či vyvrací předem zadanou tezi. Do celé věci je navíc vtaženo publikum, které může debatérům klást dotazy, a diváci hlasují, která ze stran se jim zdála argumentačně přesvědčivější," přiblížil koncept večera Martin Černý, vedoucí projektu Masarykovy debaty.

Celá diskuze má pak striktní pravidla, tak aby řečníci mohli na své argumenty navzájem reagovat a vše se nezvrhlo do dlouhých monologů. Vstup je volný.

Debatní série startující v Jihlavě je součástí projektu Ligy lidských práv Hrdinou může být každý. Ten se snaží prostřednictvím osobních příběhů každodenních hrdinů aktivizovat veřejnost, učí znát občany práva a umět je efektivně prosazovat.

Na výstavbě spalovny v Jihlavě se dohodli zástupci patnácti nejvýznamnějších obcí Vysočiny a kraje. Podle názoru jihlavského magistrátu by tento krok měl vyřešit odpadové hospodářství na Vysočině do šesti let. Navíc má sloužit i jako zdroj tepla a elektřiny.

Odpůrci z řad ekologických organizací a veřejnosti by naopak raději vsadili na ještě větší recyklaci a kompostování. Argumentují také zvýšenou dopravní zátěží, negativními dopady na ovzduší a předimenzovaností celého záměru. V petiční kampani za vyšší recyklaci zatím ekology podpořilo takřka na dva tisíce lidí.