Obyvatelé okolních domů i lidé, kteří přímo na náměstí pracují, se ale musí obrnit notnou dávkou tolerance. Své o tom ví například Miroslav Klusák. „Bude tu opravdu hodně veselo, ale jednou za rok se to těch pár dní dá vydržet. Nejhorší je jekot dětí na adrenalinové atrakci, která stojí přímo naproti našemu knihkupectví. Zrovna moc příjemné není, když celý den posloucháte několik vzájemně se přeřvávajících melodií, Dříve bývala hudba opravdu velmi hlučná, naštěstí ji hodně ztlumili," přiblížil Klusák.

Na pouť se naopak velmi těší Martina Hnátová, která bydlí v horní části náměstí. „Jsem ráda, že se pouť na náměstí vrátila. Hluk se těch pár dní dá vydržet. Moje dcera Ivanka tam bude pořád, už teď vím, že mě to bude stát majlant, protože atrakce jsou hodně drahé," uvedla Hnátová.

Martina Hnátová patří k rodičům, kteří dětem na pouťové atrakce rádi přispějí. Jak ale říká sám provozovatel Lunaparku Vysočina, František Hubený z Dobronína, mnoho rodičů si dobře rozmyslí, za co peníze na pouti utratí a jestli vůbec. „Letos jsou naše tržby opravdu slabší, sledujeme to už od jara. Ale není se čemu divit, je drahota a lidé obrací každou korunu. Pečlivě vybírají i to, jestli dítě svezou na kolotoči, nebo mu koupí cukrovou vatu. Musíme doufat ve zlepšení, každý rok se snažíme přijít s něčím novým, atrakce obměňujeme," řekl Hubený.

O tom, že by s objížděním obcí s pouťovými atrakcemi skončil, ale vůbec neuvažuje. „Jezdíme takto po generace. Je to naše láska, baví nás to a myslím si, že bychom asi ani nic jiného nedělali," dodal Hubený.

Bez pouťových atrakcí se obejdou i některé děti. „Atrakce jsou velmi drahé. Za padesátikorunu, kterou stojí dvouminutová projížďka na jedné z atrakcí, si přece můžu koupit spoustu věcí. Nalákala by mě maximálně horská dráha, ale pouť je pro malé děti," vysvětlil třináctiletý Jakub Novák ze Stonařova. A jeho kamarád Dominik Moudrý dodal: „Raději si za ty peníze koupím nějaké jídlo."

Jihlavská pouť potrvá od středy do neděle. Pouťové atrakce mohou být ve středu a ve čtvrtek v provozu do dvaceti hodin a od pátku do neděle se tato doba protáhne až do půlnoci. „Je pravda, že sem tam se nějaká stížnost na hluk objevila, ale třeba loni jsme nezaznamenali ani jednu," uvedl vedoucí Odboru kultury, školství a tělovýchovy Tomáš Koukal. Město od provozovatele poutě dostane 260 tisíc korun. „Další peníze vybereme na poplatcích za stánky a podobně," doplnil Koukal.

Pouť se na Masarykově náměstí koná od roku 2006.

ZUZANA MUSILOVÁ