K jednání chce ČSSD pozvat všechny strany, které mají zastoupení v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu. Podle výsledků voleb by ČSSD mohla v kraji vládnout s KSČM, nebo s KDU-ČSL. Podle pravděpodobného nového hejtmana Jiřího Běhounka (nestraník za ČSSD) je však možná i jakákoli jiná varianta. Ve volbách zvítězila ČSSD se 17 mandáty před KSČM s 11 a KDU-ČSL se sedmi křesly. V zastupitelstvu bude také pět členů ODS, tři zástupci koalice Pro Vysočinu a dva členové TOP 09. "Na základě volebních výsledků se nedá vyloučit žádná varianta sestavení rady kraje, tedy ani pokračování dosavadního modelu tiché podpory KSČM," řekl Běhounek krátce po skončení voleb.

Stejně jako Chlád přitom výslovně nevyloučil ani přímou účast KSČM v radě kraje. Volební lídr lidovců Vít Kaňkovský považuje případnou koalici s ČSSD za reálnou možnost, podmiňuje ji ale vyloučením jakékoli formy spolupráce s KSČM. Kaňkovský by si však uměl představit i přizvání nějaké další strany do vedení kraje. "Záleželo by samozřejmě i na konkrétních podmínkách, rozhodně nejdeme po nějakých postech za každou cenu. Museli bychom se reálně podílet na vedení kraje, nikoli tam být jako stafáž," řekl Kaňkovský.

"Pokud budeme osloveni, povolebního jednání se zúčastníme, ale spíše jsme vzhledem k našim výsledkům připraveni na opoziční roli," uvedl Ota Benc, jenž vedl kandidátku občanských demokratů. "Nepředpokládám, že bychom se mohli názorově v nějaké koalici s ČSSD shodnout a zároveň plnit své předvolební závazky," řekl. S případnou účastí v širší koalici podle volebního lídra Ladislava Jirků nepočítá kvůli programovým rozdílům ani TOP 09. Lídr koalice Pro Vysočinu Pavel Heřman podíl na vedení kraje s vyloučením jakékoli účasti KSČM neodmítá. "Osobně by mi případná spolupráce s ČSSD a KDU-ČSL nevadila. Nevidím nějaký zásadní programový rozpor, problémy kraje jsou obecné a vnímáme je všichni, otázkou je jen seřadit je podle důležitosti," řekl ČTK Heřman.