Názory na státní maturity jsou rozporuplné, někteří s nimi nesouhlasí a jiní o ně nechtějí v žádném případě přijít. A to kvůli tomu, že výsledky maturit by mohly být do budoucna zohledňovány u přijímacích zkoušek na vysoké školy. „Zcela na rovinu přiznávám, že státním maturitám nakloněná nejsem, žádný zvláštní přínos pro studenty nemají. Podle mě se jedná o degradaci maturit, v této podobě to není krok vpřed," uvedla profesorka Jana Číhalová ze Střední zdravotnické školy.

Ředitel Státního gymnázia Jihlava Miroslav Paulus, oponoval. „Státní maturity jsou určitě potřeba. Nesouhlasím s jejich zrušením. Nechtěl bych, aby nějaké počáteční problémy byly důvodem k jejich odstranění," řekl Paulus.

O úspěch u maturit bojovalo letos téměř 4 800 studentů z celé Vysočiny. Státní část maturity se dočkala určitých změn oproti nejisté premiéře v minulém roce. I přes tuto skutečnost krajský odbor školství na Vysočině eviduje přes 120 žádostí o přezkum výsledků státních maturit. Největším kámenem úrazu zůstávají slohové práce z českého jazyka, o jejich přezkoumání žádá třikrát více studentů než minulý rok. „Problém je, že opravenou ani původní práci nemají kraje nebo studenti k dispozici, není možné do ní nahlédnout. Disponuje jí pouze Cermat," upozornil Miroslav Pech, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Hledání optimálního řešení státních maturit je složité. Někteří ředitelé a kantoři středních škol z Jihlavska tvrdí, že koncepce maturit je v pořádku, ale měly by být odlišeny školy podle odbornosti. Státní zkouška dospělosti by měla být jiná pro gymnázia, střední odborné školy a výuční obory s maturitou. S tímto názorem souhlasí ředitelka Soukromého gymnázia AD Fontes Jihlava, Jana Pavlasová. „Odbornost je klíčovým faktorem. Učňové mají značnou nevýhodu oproti gymnazistům. Měly by se porovnávat střední školy mezi sebou a gymnázia společně," potvrdila Pavlasová.

Jihlavští ředitelé i učitelé středních škol a gymnázií odvolání šéfa Cermatu Pavla Zeleného hlavně kvůli neúspěchu letošních státních maturit schvalují. Problém to podle nich ale zdaleka neřeší. „V odvolání šéfa Cermatu vidím jen personální změnu, která nic nového nepřinese," potvrdila Číhalová.

Letošní státní maturity přišly na 207 milionů korun.

KLÁRA PŘIBYLOVÁ