Obyvatelé Vysočiny se připravují na modernizaci prvních dvou úseků dálnice D1. Rekonstrukce mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou a mezi Lhotkou a Velkou Bíteší vypuknou už ve čtvrtek 9. května. V pozoru jsou hlavně lidé z obcí okolo dálnice. Tak trochu už dopředu počítají s tím, že se řidiči budou vyhýbat kolonám na autostrádě a najdou si cestu po krajských silnicích.

„O modernizaci dálnice se mluví už dlouho, takže s tím počítáme. Doufám, že katastrofické scénáře se nenaplní. Pokud však ano, bude to hrozné. Situaci, kdy auta kvůli zácpám sjíždějí z dálnice a jezdí přes Jeníkov, moc dobře známe, někdy to bývá hodně problematické," řekla Veronika Svobodová z Větrného Jeníkova, která jako řidička po dálnici občas jezdí. „Na konci května se chystám do Brna. Rozhodně na dálnici tentokrát nebudu najíždět u Větrného Jeníkova. Abych se vyhnula kolonám, pojedu po státovce do Jihlavy a na dálnici najedu až u Velkého Beranova," dodala Svobodová.

Zahájení modernizace dálnice D1 už nic nebrání, schválený je jak harmonogram prací, tak i plán uzavírek. Dělníci za začnou 9. května u Jihlavy i u Velké Bíteše umisťovat dopravní značení, stavební práce vypuknou v následujícím týdnu. „V dotčených úsecích dojde k omezení rychlosti na 80 kilometrů v hodině, provoz však bude veden ve dvou jízdních pruzích v každém směru. Pouze v sobotu 11. května v úseku Lhotka Velká Bíteš budou moci řidiči projet ve směru na Prahu jen jedním jízdním pruhem," informoval generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR David Čermák.

V květnu a červnu se bude pracovat ve středním dělicím pásu a dojde k rozšíření jednoho pásu dálnice o 75 centimetrů. V letních měsících je v plánu snášení některých mostů. „Je snaha provést to tak, aby byl provoz na dálnici omezen co nejméně. U nadjezdů, po kterých vedou krajské silnice, musíme v době snášení mostů vyřešit objízdné trasy. Speciální pozornost je věnována také vybudování nájezdů určených výhradně pro složky integrovaného záchranného systému," doplnil Čermák. Na podzim přijde na řadu rekonstrukce pásu ve směru Praha Brno, na jaře se bude pokračovat v opačném směru. Modernizace dvou vysočinských úseků má být hotová příští rok v létě.

ZUZANA MUSILOVÁ