Rovných padesát kontrol udělali hygienici během května a června. Zaměřili se na ověření úrovně hygieny stánkového prodeje a zdravotní nezávadnosti výroby točené zmrzliny vyráběné takzvanou studenou cestou. Jde o smíchání práškové směsi s vodou, nejčastější používanou technologii u stánků.

K laboratornímu mikrobiologickému vyšetření se dostalo pětadvacet vzorků. „Třináct z nich nevyhovělo legislativním požadavkům, což činí dvaapadesát procent,“ informoval Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání na krajské hygieně.

V pelhřimovské nemocnici mají novou silnici.
Pelhřimovská nemocnice má novou silnici, vede kolem akutní medicíny

U vanilkové zmrzliny byly špatné dvě třetiny vzorků, bylo v nich nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae. To jsou bakterie, které potřebují specifické podmínk, aby způsobily akutní onemocnění. Většinou ho proto nezpůsobují.

Vanilková zmrzlina je u řady lidí ta vůbec nejoblíbenější, nejinak tomu je u Petra Dvořáka z Jihlavska. „Někde jí mají chutnější, někde méně. Možná ta méně dobrá nebyla tak úplně v pořádku, ale problémy jsem žádné nepozoroval,“ zavzpomínal na uplynulé týdny.

Podle hygieny výsledky kontrol svědčí o nedodržování hygienických zásad při výrobě zmrzliny a nedostatečném čištění a dezinfekci zmrzlinového stroje a pomůcek k výrobě zmrzliny. To je přitom potravina s vhodnými podmínkami pro růst mikroorganismů, které způsobují akutní průjmová onemocnění. „Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bude jednotlivým provozovatelům udělena sankce,“ doplnila Böhmová.