Informace nemá ani vnuk Evžena Plocka Aleš, který se odkazu svého dědečka ujal a je připraven vysoké státní vyznamenání převzít.

Hrad se odvolává na standardní postup a zavedené zvyklosti. „V případě státního svátku 28. října se do doby samotného slavnostního aktu ve Vladislavském sále Pražského hradu zásadně k otázce seznamu vyznamenaných nevyjadřujeme," reagoval na dotaz Deníku ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře a tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Návrh na udělení Řádu T. G. Masaryka Evženu Plockovi in memoriam prezidentem republiky schválil letošního 18. června Senát. Definitní slovo v celém procesu udělování státních vyznamenání je na prezidentovi Miloši Zemanovi.

To si uvědomují i představitelé jihlavské pobočky Masarykovy demokratické akademie, kteří o prestižní ocenění činu Evžena Plocka dlouhodobě usilují. „Rozhodnutí o udělení vyznamenání, tak jak bylo schváleno Senátem, leží na prezidentu Zemanovi. My v současnosti sledujeme, jak to nakonec dopadne," poznamenal za jihlavskou pobočku Masarykovy demokratické akademie Karel Němec, který se Plockovým činem dlouhodobě zabývá.

Vnuk Aleš Plocek, který žije ve Staré Říši, byl v souvislosti se senátním návrhem určen tím, kdo by Řád T. G. Masaryka pro dědečka Evžena Plocka převzal. „ Z Hradu jsem zatím žádné pozvání, žádnou informaci neobdržel. Pozvánku, pokud prezident senátní návrh potvrdí, čekám každým dnem," řekl Aleš Plocek.

Ze slov hradního mluvčího není úplně zřejmé, zda už prezidentská kancelář osobnosti navržené na ocenění kontaktovala. „Informace je poskytována v řádu týdnů před státním svátkem 28. října," poznamenal Jiří Ovčáček.

Do samotného slavnostního aktu na Pražském hradě zbývá osmnáct dní. Podle Aleše Plocka nejvyšší čas na důležitou informaci, i když z vlastní zkušenosti ví, že podobná pozvání přicházejí v řádu dní před slavností. „Když jsem byl v roce 2009 pozván, abych převzal na Ministerstvu dopravy vyznamenání Zlatá lípa in memoriam, tak pozvánka přišla čtyři dny před samotnou událostí," připomněl Aleš Plocek.

Aleš Plocek přiznává, že by byl zklamán, kdyby nakonec letos prezident jeho dědečkovi Evženu Plockovi Řád T. G. Masaryka neudělil. Lidé z jihlavské pobočky Masarykovy demokratické akademie své snažení ale ani v takovém případě nemíní vzdát. „V příštím roce bychom navrhovali udělení senátní medaile, návrh na prezidentem udělovaný Řád T. G. Masaryka bychom v takovém případě podali znovu k padesátému výročí sebeupálení Evžena Plocka, tedy v roce 2019," prozradil plán B Karel Němec.

Evžen Plocek se polil hořlavinou a zapálil na Velký pátek o Velikonocích 4. dubna 1969 před sídlem jihlavského OV KSČ. O pět dní později v jihlavské nemocnici zemřel. Stal se tak po Janu Palachovi a Janu Zajícovi třetí živou pochodní té doby. Janu Palachovi udělil prezident Václav Havel Řád T. G. Masaryka in memoriam v roce 1991, Janu Zajícovi v roce 1998.

Kdyby mu prezident Miloš Zeman letos Řád T. G. Masaryka in memoriam udělil, stalo by se tak v předvečer Plockových nedožitých pětaosmdesátých narozenin.