Hned v pondělí 26. srpna se to týká provozu v místech stavby obchvatu Jamného, která začala na jaře. Jezdit se bude pořád po stávající silnici, ale v místě napojení staré a nové komunikace budou řidiči využívat provizorní panelovou silnici. „Jedná se vždy jen o krátký úsek, řidiče to výrazně neomezí. Přes stávající silnici může jezdit autobusová doprava, osobní automobily a vozidla do 7,5 tuny. Vozidla nad 7,5 tuny mají k dispozici značenou objízdnou trasu přes okolní obce," řekla vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu Hana Strnadová.

Dopravní omezení i stavební akce u Jamného skončí letos 31. října. Výstavba obchvatu bude pokračovat během příštího roku.

Změny od pondělí 2. září řidiče čekají také v místě vidlicovité křižovatky silnic II/602 a II/406 nedaleko Kostelce, kudy se z Jihlavy dostanou do Pelhřimova a do Telče. V současné době se tam staví okružní křižovatka.

„Provoz na silnici II/602 mezi Jihlavou a Pelhřimovem zůstane zachován. Řidiči jedoucí od Telče se budou na tuto silnici napojovat přes provizorní spojovací komunikaci, která tam teď vzniká," vysvětlila Strnadová. Změny se týkají jen šoférů osobních vozidel, nákladních aut do 7,5 tuny a autobusů. Pro vozidla nad 7,5 tuny je připravena obousměrná objízdná trasa přes Vyskytnou, Batelov, Třešť, Stonařov do Jihlavy. Do konce října se bude pracovat v uzavřeném úseku silnice ve směru od Kostelce na Jihlavu, příští rok se stavební činnost přesune na druhou polovinu.

Práce pokračují i na dalších silnicích Jihlavska. Dopravní uzavírka do 20. září potrvá v Nevcehli, kde se od jara rekonstruuje průtah obcí. „Silnice by poté měla být otevřena a do konce října se tam budou dělat jen nějaké poslední dokončovací práce. Hlavním předpokladem tohoto harmonogramu je, že nám akci nezkomplikuje počasí. Nyní je Nevcehle průjezdná pro dopravní obslužnost," uvedla Strnadová.

Asi až do konce října bude uzavřena Hradecká ulice v Telči. „Práce na vodovodu a kanalizaci byly dokončeny před týdnem. Nyní se postupně řeší rekonstrukce silnice. Práce jdou podle plánu, je toho sice ještě dost, ale vše by se mělo stihnout do konce října," vyjádřil se Vladimír Švec z telčské radnice.

ZUZANA MUSILOVÁ