K chátrající památce, která vede na vrchol kopce Spravedlnost, totiž měla osobní vztah. Když svůj nápad před čtyřmi lety přednesla ostatním členům Novoříšského kulturního spolku, všem se natolik zalíbil, že se téměř ihned pustili do postupné obnovy jednotlivých zastavení.

Ta pokračuje až do současnosti. Letos zřejmě přijde na řadu oprava posledních tří z celkových deseti kapliček. V plánu je v budoucnu i výstavba tří nových kapliček, které se do dnešní doby nedochovaly, a navrácení obrazů s výjevy křížové cesty zpátky do výklenků všech kapliček. Pomyslnou třešničkou na dortu celé akce ale bude nová naučná stezka, která podél křížové cesty vznikne během tohoto roku a bude mapovat její význam, vznik, historii i současnost. Informace na panelech budou uvedeny v češtině i v němčině.

„Chceme místním i turistům více přiblížit krásné místo, kde uvidí odkaz našich předků a odkud je nádherný výhled do okolí. Od té doby, co usilujeme o obnovu křížové cesty, kopec Spravedlnost ožil a stal místem setkávání lidí. Konají se tam vycházky, drakiády a další akce," řekla předsedkyně novoříšského spolku Magdalena Pojerová.

Naučná stezka bude mít stejně jako křížová cesta čtrnáct zastavení a povede od premonstrátského kláštera novoříšskými uličkami směrem na silnici na Zdeňkov.

Tam bude ukazatel turisty směrovat na vyznačenou křížovou křížovou cestu. Ta je dovede až na kopec Spravedlnost, který je s nadmořskou výškou 594 metrů druhým nejvyšším bodem v okolí Nové Říše. Nachází se tam kamenný žulový kříž obklopený čtyřmi kapličkami poklonami. I ten se v minulých letech podařilo opravit. Celá trasa naučné stezky bude měřit odhadem asi 1,5 kilometru.

Největší zajímavostí je koncepce naučné stezky. V místním klášterním obchůdku návštěvníci dostanou mapky s vyznačenou trasou a s jednotlivými zastaveními, kde budou otázky a úkoly, které musí v průběhu cesty plnit. „Se splněnými úkoly a zodpovězenými dotazy se pak vrátí zpět a dostanou jako odměnu pexeso nebo netradiční odznáčky s tematikou křížové cesty," doplnila další informace Pojerová.

ZUZANA MUSILOVÁ