Milovníci zimních sportovních radovánek se přece jen dočkali a vánoční svátky si mohou zpestřit lyžováním. Dnes totiž zahajuje sezonu ski areál na Šacberku, ten to letos jako jediný z Jihlavska stihl ještě před Vánocemi. Situaci vlekařů v minulém týdnu komplikovala obleva a vysoké teploty a nebylo vůbec jasné, kdy lyžařské areály vůbec zahájí provoz.

„Začínáme v pátek 20. prosince od 14 hodin. Svatý Petr se nad námi nakonec smiloval. Poslal nám mrazy, které dokonce byly větší, než slibovali meteorologové. Sněhová děla vyráběla technický sníh bez přestání poslední tři dny. Na svahu nyní leží přes půl metru sněhu. Podmínky na sjezdovce by neměla ohrozit ani ohlášená obleva," řekl správce areálu na Šacberku Pavel Havlíček.

Loni na Šacberku první lyžaře přivítali o týden dříve, tedy 13. prosince. Více informací o aktuální situaci, včetně otevíracích hodin o víkendu a o svátcích, se dá dohledat na www.sacberk.cz.

Aspoň o svátcích

V příštím týdnu by sezonu rádi zahájili i v některých dalších lyžařských areálech na Jihlavsku. Technika na výrobu sněhu teď jede naplno v Lukách nad Jihlavou. „Snažíme se zasněžit celou sjezdovku, jsou tam však ještě místa, kde je sněhu málo. Přece jen je svah v Lukách velmi rozlehlý. Doufáme, že se nám celá sjezdovka co nejdříve podaří dostatečně zasněžit a neohrozí nás ani obleva, kterou hlásí meteorologové. Rádi bychom zahájili provoz příští týden, ale zatím je předčasné mluvit o přesném termínu," uvedla za provozovatele Magda Vaňková s tím, že aktuální info je na www.skiluka.cz.

Stejné plány jako v Lukách mají také na Čeřínku. I tam se však obávají oblevy, která má přijít v příštích dnech. „Aktuálně intenzivně zasněžujeme. Otevřít o víkendu je pro nás na 99 procent nereálné, ale v těch dalších dnech by se nám to už mohlo podařit. Zprovoznili bychom na svátky aspoň kratší sjezdovku, která měří 400 metrů. Ale ještě uvidíme podle dalšího vývoje," informoval provozovatel areálu na Čeřínku Vladimír Mátl.

Ve zbylých dvou lyžařských areálech v Mrákotíně a Brtnici zatím nezasněžují. Sezonu tam zahájí nejdříve v lednu.

„Areál je připraven, všechny úpravy a vylepšení jsou hotové. Zatím ale nezasněžujeme, protože podmínky pro nás nejsou úplně ideální. Sice mrzne, ale vzduch je velmi vlhký. Navíc hlásí oblevu," zmínil brtnický starosta Stanislav Jirků. V Brtnici sjezdovku provozuje město, které před dvěma lety koupilo techniku na výrobu technického sněhu.

ZUZANA MUSILOVÁ